Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο μια ημέρα πριν την Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και αφότου η Αγκελα Μέρκελ είχε μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν τω μεταξύ επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει σήμερα το απόγευμα το μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, στις 21.30. Λίγο νωρίτερα, όπως γίνεται γνωστό, θα συνομιλήσει με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου.
Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ , στις 19.15 και 20.30 αντίστοιχα.
Τι συζήτησε ο Ερντογάν με την Μέρκελ
Με το Oruc Reis να συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλά για διαπραγματεύσεις και διάλογο και υποστηρίζει ότι δεν κυνηγά περιπέτειες.
«Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο παράλληλα έβαλε κατά της Ελλάδας. Οπως είπε η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στις ελληνικές ενέργειες και επεσήμανε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οπως έγινε αργότερα γνωστό το τηλεφώνημα με την καγκελάριο έγινε το μεσημέρι και στην ατζέντα ήταν η ανατολική Μεσόγειος. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του ενώπιον κοινού είπε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».