Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τα ελληνοτουρκικά και την προκλητικό όσο και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έπειτα από μια εβδομάδα διπλωματικού «πυρετού» στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ, βάζοντας για ακόμη μια φορά στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της γειτονικής χώρας.
Ακόμη πιο σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει στην Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ενώ έχει προηγηθεί στην Αθήνα και η -προπαρασκευαστική- συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει άμεσα ανακοίνωση για τον πλου του Oruc Reis τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Εκτός των όσων προσδοκώνται από την συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, η Αθήνα δια της διπλωματικής οδού πέτυχε στήριξη και συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διαμορφώνοντας μιαν ασπίδα απέναντι στην παραβατική τουρκική συμπεριφορά στα νερά της Μεσογείου. Εξάλλου, εξαιρετικό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει και η παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με την Ελλάδα.
Παράλληλα με τη γαλλική παρουσία, ο Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.
Η προαναγγελία αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Δένδια – Πομπέο, για την οποία -σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές- υπήρξε άμεση ανταπόκριση μετά την διατύπωση του αιτήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες Δένδια – Πομπέο θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως υπάρχει πλέον εδραιωμένη αντίληψη εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.
Το τηλεφώνημα Ερντογάν – Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, ενώ το Oruc Reis πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει πολλαπλά μηνύματα για έναρξη διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε και μέσω της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο ΑΝΤ1, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, επικαλούμενος πληροφορίες από το Βερολίνο, ο Ερντογάν έβαλε στο τραπέζι απαιτήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός, ο Ερντογάν ζήτησε από την Μέρκελ να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά, στην οποία να συμμετέχει και η πλευρά του ψευδοκράτους. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να δεχθεί το αίτημα, αφού το ψευδοκράτος δεν είναι αναγνωρισμένο, παρά μόνο από την Άγκυρα.
Το δεύτερο αίτημα, το οποίο προέβαλε ο Ερντογάν στην Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν η ακύρωση της καθόλα νόμιμης συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα η Ελλάδα με την Αίγυπτο, εξαιτίας της οποίας η Τουρκία αποχώρησε από την συμφωνία για έναρξη διαλόγου με την Αθήνα και έστειλε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα περιμένει στήριξη και αλληλεγγύη από την ΕΕ, και όχι διαιτητικό ρόλο.
Το μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
Μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στην διπλωματία των κανονιοφόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Τονίζει ότι η ελληνική διπλωματία «εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο» καταγγέλλοντας την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων αντί διαλόγου.