Την Δευτέρα, 24 Αυγούστου, ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας είπε ότι η χώρα μας δεν αρνείται το διάλογο αλλά όχι σε κλίμα έντασης, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν παίζει το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντά με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. «Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».
Η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο “σπάει” στην πράξη το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αφού η ελληνο-αιγυπτιακή ζώνη περνά κάθετα από θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στη τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, που θεωρεί την ελληνο-αιγυπτικακή συμφωνία άκυρη, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν αμοιβαία θαλάσσια σύνορα.
«Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ως μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δημοσιεύμετα του διεθνούς τύπου αναφέρουν ότι παρότι σε γενικό επίπεδο η ΕΕ έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο έχει αποφύγει να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς μέχρι στιγμής διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις από τις χώρες-μέλη, ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε μίας. Η Γαλλία και η Αυστρία είναι οι δύο χώρες που τηρούν την πιο αυστηρή στάση, ενώ η Γερμανία προσπαθεί να διατηρήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή, ωθώντας την Αθήνα και την Άγκυρα σε διάλογο. Η Ισπανία φέρεται να ζητεί «διακριτική διπλωματία» έναντι της Τουρκίας, ενώ προσεκτική προσέγγιση υιοθέτησαν η Ουγγαρία και η Ιταλία.
Στο πλαίσιο αυτή η προσοχή στρέφεται στο Βερολίνο, όπου στις 27 και 28 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν τις διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.