Aυξημένες ενισχύσεις με υψηλότερα ποσοστά επιχορηγήσεων για τις επενδύσεις που θα γίνουν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στο Δήμο Μεγαλόπολης, δηλαδή τις τρεις περιοχές που φιλοξενούν τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ, που θα κλείσουν στο πλαίσιο της απολιγντιτοποίησης, προβλέπει το Master Plan του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, το οποίο παρουσίασε χθες διαδικτυακά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ενισχύσεων αλλά σε μικρότερο βαθμό για τις λοιπές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
Τα νέα αυξημένα όρια για τις επιδοτήσεις, που προτείνονται από την ελληνική πλευρά θα πρέπει πάντως πρώτα να εξασφαλίσουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια να νομοθετηθούν, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα νέα όρια ενίσχυσης που θα εισηγηθεί το υπουργείο στην ΕΕ για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και τον Δήμο Μεγαλόπολης και θα είναι 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Για τις λοιπές περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου προτείνονται όρια ενίσχυσης 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για τις μεσαίες και 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Σήμερα τα όρια που ισχύουν βάσει των σχετικών κανονισμών είναι για τη Δυτική Μακεδονία 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 45% για τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, για την Πελοπόννησο ισχύουν τα εξής όρια: Για τις μεγάλες επιχειρήσεις 35%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις 45% και 55% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, οι οποίες θα προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες, καθώς και τη χορήγηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Ολο αυτό το πλέγμα μέτρων θα τεθεί υπόψη της Κομισιόν, η οποία και θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του.
“Ανεξαρτήτως της απόφασης της Κομισιόν, είναι βέβαιο ότι λόγω της ίδιας της ευρωπαϊκής πολιτικής και των ίδιων των αποφάσεων της ΕΕ, θα υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων γενικότερα για αυτές τις περιοχές, που από μόνα τους θα λειτουργήσουν ως φάροι προσέλευσης επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές” δήλωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του master plan για την ανάπτυξη των περιοχών που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση ανέρχεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε 5,055 δισ. ευρώ
Το Master Plan περιλαμβάνει μία αρχική δέσμη 15 εξατομικευμένων κινήτρων για την προσέλκυση νέων παραγωγικών μονάδων , τη διατήρηση υφιστάμενων επιχειρήσεων και την υποστήριξη φυσικών προσώπων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης. Επίσης προβλέπει προκαταρκτική χωροθέτηση χρήσεων γης και την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Το εγχείρημα αυτό θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ως 18 μηνών με επίσπευση διαδικασιών.
Εξατομικευμένα κίνητρα
‘Oσον αφορά στα εξατομικευμένα κίνητρα αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Κίνητρα προσέλκυσης νέας παραγωγικής διαδικασίας: επιχορήγηση για νέα επένδυση, φοροαπαλλαγή, φοροελάφρυνση, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή τελών, δάνειο με ευνοϊκούς όρους, εγγυήσεις
-Κίνητρα διατήρησης υφιστάμενης λειτουργίας: επιχορήγηση για αναμόρφωση -εκσυγχρονισμό της παραγωγικής λειτουργίας, επιδότηση δανείων, επιδότηση μισθολογικού κόστους, συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια, δάνειο με ευνοϊκούς όρους
- Κίνητρα υποστήριξης φυσικών προσώπων: απομείωση φόρου εισοδήματος, επιδότηση στεγαστικού δανείου, ενίσχυση προβλεπόμενων επιδομάτων και προγραμμάτων κατάρτισης.
Όσο για τις θέσεις εργασίας που προβλέπονταν να δημιουργηθούν αυτές, βάσει του Master Plan, ξεπερνούν τις 8.000. Συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται 6.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 2.700 άμεσες και 3.300 έμμεσες κατά την διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων και 5.450 κατά τη λειτουργία τους, εκ των οποίων 2.350 άμεσες και 3.100 έμμεσες. Αντίστοιχα στη Μεγαλόπολη αναμένονται κατά την κατασκευή 2.060 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 940 άμεσες και 1.120 έμμεσες και κατά τη λειτουργία 2.650 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 1.040 άμεσες και 1.610 έμμεσες.