Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 453, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.595 (ημερήσια μεταβολή +3%), εκ των οποίων 55,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 344 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (69,6% άνδρες).
Από το σύνολο των 15.595 κρουσμάτων, 2.618 (16,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.592 (42,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Αττική
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Περιφέρεια Αττικής σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Και αυτό το «σενάριο» αποτελεί μέρος του δυναμικού σχεδίου που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας, εντούτοις είναι το τελευταίο μέτρο που προτίθενται να εισηγηθούν οι ειδικοί στο Μαξίμου. Αυτό θα εξαρτηθεί από ένα σύνολο παραμέτρων, εκ των οποίων μία από τις βασικότερες είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και κυρίως η πληρότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για Covid-19.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αυτή τη στιγμή το 70,5% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Περιφέρεια είναι κατειλημμένο. Ειδικότερα, από τις 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική, 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.
Όπως έχουν αναφέρει οι επιστήμονες, η επίπτωση των μέτρων αναμένεται να φανεί σε 20-30 ημέρες μετά την εφαρμογή τους.
Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία, το υπουργείο προχωρά σε εφαρμογή σχεδιασμού για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid,.
Ειδικότερα, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των της τρέχουσας εβδομάδας. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», 12 στο «Ασκληπιείο» Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Επικράτεια
Οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930.
Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές).
Οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).
Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην Επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.
Στην Αττική, από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ, έχουν διατεθεί 255 κλίνες για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές.
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές.
Διατίθεται, επίσης 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές (πληρότητα 39,5%).
Σε εξέλιξη οι δωρεές
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) από την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.
Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η ]δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «H Σωτηρία».
Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 78 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε όλη τη χώρα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Είκοσι τέσσερις (30.8%) εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
40% εργασία εξ αποστάσεως σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Την υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασία) σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων, προβλέπει σχετική διάταξη, στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης εφαρμογής για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής και προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος, συμπληρώνοντας το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας–έντυπο ειδικού σκοπού της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76)». Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση–εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις–εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του έκτακτου μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, είναι δυνατόν η ισχύς του παρόντος να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, να διαφοροποιηθεί το ποσοστό και να καθοριστούν άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος.