O κ.Τσίπρας εισηγήθηκε κατά την άτυπη σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης τη σύσταση «επιτροπής δεοντολογίας» που θα αξιολογεί και θα διαχειρίζεται προβλήματα που προκαλούν «αιρετικές» δηλώσεις βουλευτών. Θα τη συνθέτουν στελέχη που κατέχουν θεσμικό ρόλο, δηλαδή ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αντίστοιχα, και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.
Χαρακτηριστικά ήταν τα σημεία από την εισήγηση του κ. Τσίπρα:
- «Μπροστά στις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία, απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης”.
- “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα”.
Η πρόταση του κ.Τσίπρα θα τεθεί προς συζήτηση και απόφαση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα ορισθούν και οι τρόποι αντίδρασης σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς και η ενδεχόμενη «ποινή».
Τσακαλώτος
Όπως αναφέρουν πηγές, στην σημερινή συζήτηση ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε στο δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του, όπως η χθεσινή. Φέρεται μάλιστα να είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχει κλονιστεί η μεταξύ τους σχέση, φράση που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον τομεάρχης Οικονομικών, αλλά μόνο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπεύθυνος για τον οικονομικό κύκλο.
Ιδιαίτερα επικριτικοί για τη χθεσινή του κίνηση εμφανίσθηκαν – πάντα κατά τις πληροφορίες – στελέχη όπως ο κ. Τζανακόπουλος η Έφη Αχτσιόγλου, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ τον κ. Τσακαλώτο στήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ενδιάμεση, συμβιβαστική, στάση κράτησαν άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ενώ οι περισσότεροι εστίασαν στην ανάγκη να μην δέχεται χτυπήματα το κόμμα εκ των έσω.