Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν η Ελλάδα και η Αλβανία να παραπέμψουν το ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, μετά από χρόνια συνομιλιών, διαπραγματεύσεων αλλά και τριβών και ζωηρών διαφωνιών για το θέμα.
Η συμφωνία για την παραπομπή στη Χάγη ανακοινώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.
“Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κατά τις συνάντηση έγινε αναφορά και στη συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας του 1996 με τις δύο πλευρές να θεωρούν ότι η συμφωνία του 1996 χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών.
Η τελευταία φορά που οι δύο χώρες είχαν φθάσει κοντά σε μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες ήταν το 2009. Εκείνη όμως η συμφωνία ακυρώθηκε μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Πρόσφατα πάντως, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο Τσ. Γιαϊτσί, ο απόστρατος πλέον ναύαρχος, εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, δήλωσε ότι η ακύρωση έγινε μετά από παρέμβαση της Άγκυρας.
Λίγο πριν τον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων που οδήγησε στη συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη, ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ των Δελφών είχε δηλώσει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και ότι τα Τίρανα έχουν τη βούληση να προχωρήσουν. Είχε επικαλεστεί τότε, και το παράδειγμα της Ελλάδας με την Ιταλία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αν και μέλη της ΕΕ από χρόνια, τώρα κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, ο κ. Ράμα είχε απομακρύνει από την κυβέρνησή του τον Ντμίτρι Μπουσάτι, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είχε προβεί σε συνομιλίες για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών με τον τότε Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.