Θετικές και συνάμα θερμές είναι οι εκθέσεις των ξένων οίκων για την Ελλάδα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
H JP Morgan περιμένει εντός των ημερών έξοδο στις αγορές με μία 10ετή ή 30ετή έκδοση. O ΟΔΔΗΧ στοχεύει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, η JP Morgan προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που θα εκδοθούν. Το πρόγραμμα δανεισμού για τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, με νέο 30ετές ομόλογο, σημειώνει ο οίκος.
Οι αναλυτές του οίκου συστήνουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, εκτιμώντας ότι αυτά προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ευνοϊκά επίπεδα τιμής σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ, εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικό momentum στις αξιολογήσεις.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 5% φέτος, με τον πληθωρισμό στο 0,9%, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ, το χρέος στο 201% του ΑΕΠ και την ανεργία στο 16,7%. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναλογικά, ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης.
Πέραν αυτού, ο οίκος βλέπει υψηλές πιθανότητες να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το 2021, θεωρώντας ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) δεν θα συμβεί φέτος. Με δεδομένο ότι η ελληνική αξιολόγηση απέχει 2 έως 3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, υπάρχουν μικρές πιθανότητες η έξοδος από το junk να γίνει μέσα στο 2021, με την JP Morgan να την περιμένει μέσα στο 2022.
Wood
Η Wood κατατάσσει στα Top Picks τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, λόγω των χαμηλότερων δεικτών NPEs, υψηλότερης κάλυψης, αλλά η Wood αναβάθμισε επίσης και την Alpha Bank σε buy από hold. Η Wood προχώρησε και σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις τρεις τραπεζικές μετοχές, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία μείωσε την τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ, από 2,3 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 21%.
Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 0,9 ευρώ (από 0,80 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 52%, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,9 ευρώ (από 2,4 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 34%, για την Αlpha Βank στο 1,5 ευρώ (από 1,1 ευρώ) με περιθώριο ανόδου της τάξης του 65%.
Τα NPEs για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθούν στα 37 δισ. ευρώ το 2020 (δείκτης NPE 23%, pro forma), καταγράφοντας μια μείωση κατά 70% στην τελευταία πενταετία. Η έγκριση του Ηρακλή II θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο τιτλοποιήσεων εντός του 2021 και του 2022, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs.
Έτσι, ακόμη και με την πρόσθετη ροή NPE λόγω της πανδημίας Covid-19 (περίπου 5,3 δισ. ευρώ), η Wood πιστεύει ότι η τροχιά για τη μείωση του δείκτη NPE πολύ κάτω από το 10% (και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs) είναι πολύ πιθανή.
Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood εμφανίζεται βέβαιη ότι οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τους δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς να απαιτούνται εκδόσεις μετοχών.
Η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται ήδη μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, με αναλογίες NPE περίπου 15% μετά τον Ηρακλή I. Η Αlpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά τους και απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στο πλαίσιο του Ηρακλή II.