Στενεύει ο κλοιός και οι πιέσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Die Zeit ότι η Γερμανία και η ΕΚΤ επεξεργάζονται σχέδιο για την περίπτωση που στην Ελλάδα υπάρξει ατύχημα, το οποίο μάλιστα, αρνήθηκε να σχολιάσει η Καγκελαρία, προκαλεί έντονες ανησυχίες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Ακόμα και η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλου ότι τα χρήματα στην Ελλάδα φτάνουν για δύο ακόμα εβδομάδες, αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του κινδύνου να βρεθεί η χώρα ρεαλιστικά πια, πρόσωπο με πρόσωπο με την χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, η Die Zeit, το Βερολίνο φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στις υποχρεώσεις πληρωμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη χώρα με ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα μπόρεσε μετά βίας να καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το δημοσίευμα. Το παρόν σχέδιο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας. Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.
Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα “συνδέεται” με την Ευρώπη - μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το protothema, ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι τα ταμεία θα αδειάσουν σε δύο εβδομάδες. «Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για δύο εβδομάδες μέχρι τις αρχές Μαΐου. Στη συνέχεια θα έχουμε πρόβλημα να ικανοποιήσουμε τις εσωτερικές και τις εξωτερικές μας υποχρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διελκυστίνδα που συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει λύση, θα προκαλέσει «πολιτικές συνέπειες για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ» και «κοινωνικές συνέπειες για τους Έλληνες» προειδοποιεί ο κ. Μποτόπουλος.
«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ.Φλαμπουράρης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών o υπουργός Επικρατείας με δήλωσή στον Ant1. Σημείωσε ωστόσο ότι «σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».
Ο Υπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται.
«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μια εβδομάδα, δέκα μέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Ο κ.Φλαμπουράρης τόνισε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους εταίρους, «υπάρχουν σημεία συμβιβασμού» και απαντώντας στα δημοσιεύματα που θέλουν τους τελευταίους να διαφωνούν με τις προτάσεις της Αθήνας, ότι αυτά «δεν έχει ακουστεί αλλά είναι ειδήσεις που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ, τις οποίες αναπαράγουν και τα ελληνικά Μέσα».
Επέμεινε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω οι εταίροι» και αιτιολογώντας το, είπε ότι «οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ένωση. Με ποια λογική θα φύγει η Ελλάδα και όχι η Ιταλία ή η Γαλλία. Θα τους στοιχίσει πάρα πολύ».
Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ενδεχόμενο «ατυχήματος», διέψευσε όμως ότι μπορεί να το προκαλέσει η κυβέρνηση, καθώς ήταν σαφής «η λαϊκή εντολή για λύση εντός του ευρώ».