Στα αποτελέσματα των διϋλίστηρίων που εντάσσονται στον κλάδο ενέργειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών στέκεται στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα με μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις 120 εταιριών για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μείωση κατά 21,1%, ενώ τα μικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 31,3% και 36,4% αντίστοιχα. Σημαντική υποχώρηση κατά 86,8% παρατηρήθηκε στα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (ΕΒΙΤ), τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφορία των εταιριών του κλάδου της ενέργειας, με αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών συνολικά. Αν εξαιρεθεί ο εν λόγω κλάδος, τα μεγέθη πωλήσεων, μικτών κερδών, EBITDA και EBIT μειώθηκαν σε μικρότερο βαθμό (κατά 12,3%, 12,2%, 3,9% και 18,6% αντίστοιχα), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν θετικά. Για το σύνολο των κλάδων, οι δείκτες αποδοτικότητας συνολικών και ιδίων κεφαλαίων και ο δείκτης περιθωρίου κέρδους κατέγραψαν αρνητικές τιμές (-0,5%, -1,7% και -2,2% αντίστοιχα), ο δείκτης ρευστότητας έμεινε σχετικά σταθερός (1,3%), ενώ ο δείκτης μόχλευσης εμφάνισε αύξηση κατά 20,4% (σε 148,8%), καθώς οι εισηγμένες επιχειρήσεις αύξησαν κατά μέσο όρο τα δανειακά κεφάλαιά τους κατά 13,3%, ενώ τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν κατά 5,9%.
Κατά τα άλλα, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) το 2019 ακολούθησαν έντονα ανοδική τάση, ενώ στις αρχές του 2020 και μέχρι την εκδήλωση της αναταραχής στις διεθνείς αγορές παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις. Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η εκδήλωση της πανδημίας οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών στο ΧΑ, ενώ η πτώση ήταν ευρεία, καθώς όλοι οι κλάδοι παρουσίασαν έντονα αρνητικές αποδόσεις στο διάστημα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.
Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε το έτος 2020 με απώλειες 11,8%, παρατηρήθηκε ωστόσο σημαντική ετερογένεια μεταξύ των κλάδων, καθώς οι τιμές των μετοχών κλάδων όπως η βιομηχανία και οι εταιρίες κοινής ωφελείας κινήθηκαν ανοδικά, ενώ αντίθετα υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών του κλάδου των τραπεζών, λόγω και της αναμενόμενης επίδρασης της πανδημίας στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Ελαφρώς ανοδικά (+5,0%) κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών τους δυόμισι πρώτους μήνες του 2021. Αυξημένη ήταν η μεταβλητότητα το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (τυπική απόκλιση ημερήσιων αποδόσεων το 2020: 2,07%, 2019: 1,09%), ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών) το 2020 παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2019 (64,9 εκατ. ευρώ και 67,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).