Η τιμή του Dogecoin αυξήθηκε περισσότερο από 85% μέσα σε 24 ώρες αυξάνοντας την αξία του κρυπτονομίσματος που σχεδιάστηκε αρχικά ως αστείο σε σχεδόν 13,6 σεντς σε σχέση με το ευρώ, καθώς τόσο η τιμή όσο και η δημοτικότητα του κρυπτονομίσματος φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα.
Το Dogecoin ξεκίνησε το 2013 για... πλάκα επιλέγοντας ως σύμβολο ένα meme με την φωτογραφία ενός σκύλου ο οποίος τότε είχε γίνει viral. Ο μηχανικός λογισμικού της IBM, Billy Markus και ο μηχανικός λογισμικού της Adobe, Τζάκσον Πάλμερ, δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, όταν συνδύασαν με επιτυχία δύο από τα μεγαλύτερα φαινόμενα του 2013: το Bitcoin και το «doge». Το αποτέλεσμα: Dogecoin.
Οι δημιουργοί του έκαναν λόγο για ένα «διαδικτυακό νόμισμα» που θα επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα εύκολα και online. Το νόμισμα προήλθε βασισμένο στον ανοιχτό κώδικα του Litecoin, ενός ακόμη κρυπτονομίσματος. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Dogecoin δεν έχει όριο στον αριθμό κερμάτων που μπορούν να παραχθούν στο σύστημα.
Το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο για σύμβολο έγινε σύντομα δημοφιλές στις πλατφόρμες Twitter και Reddit με τους χρήστες να «μάχονται» να αυξήσουν την τιμή του, πολλοί από αυτούς αγοράζοντας κρυπτονομίσματα, ενώ οι περισσοτέροι απλώς δημοσίευαν συνεχώς σχετικές αναρτήσεις.
Ως αποτέλεσμα, το Doge συγκέντρωσε μεγάλη μερίδα μικροεπενδυτών οι οποίοι το στήριζαν με την τιμή του ωστόσο να μην αυξάνεται ποτέ θεαματικά για το... κοινό μάτι. Στις Δεκεμβρίου του 2013 η τιμή του ανά κρυπτονόμισμα ανερχόταν στα 0,000187 δολάρια, ενώ χαρακτηριστικό της άμεσης σύνδεσης της δημοφιλίας του με την αξία του ήταν τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής του η οποία τον Ιούνιο του 2014 σκαρφάλωσε στα 0,013 δολάρια για να προσγειωθεί σε... μόνιμη βάση μεταξύ των 0,001 και 0,002 δολάρια μέχρι το 2018.
Τότε, πάλι χάρις στα fora και τα social media ανελίχθηκε μέχρι τα 0,0122 δολάρια για να «βαδίσει» ξανά μέχρι τα τέλη του 2020 κάπου περίπου στα 0,002 δολάρια, για να φτάσουμε στις αναφορές του Elon Musk στο Twitter, για το κρυπτονόμισμα, οι οποίες εκτίναξαν την αξία του.
Φόβος για... φούσκα
Οι «λύκοι» των παραδοσιακών επενδύσεων στη Wall Street πάντως, παρά την ανησυχία τους χαμογελούν με νόημα στο ενδεχόμενο η αγορά των κρυπτονομισμάτων να ζήσει άλλη μία φούσκα. Όταν κάτι τέτοιο συνέβη στα τέλη του 2017, το Bitcoin δεν γλίτωσε: η τιμή του κατέρρευσε σχεδόν 90% και για ένα ολόκληρο έτος δεν ανέκαμψε πλήρως παρά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μια συντριβή των κρυπτονομισμάτων αυτή τη φορά, όμως, μπορεί να δει τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης να επιστρέφουν στην παλιά τους θέση, δηλαδή να βάζουν το Bitcoin στον ίδιο κάδο απορριμάτων με το Dogecoin και άλλα tokens, μαζί με οτιδήποτε δεν είναι χρυσός ή ή δολάριο ΗΠΑ - σε μια πλήρη αντιστροφή κλίματος.
Να λοιπόν γιατί κάποιοι γελούν μέσα από τα δόντια τους με τα tweets του Έλον Μάσκ καθώς η «πλάκα» του τελευταίου μπορεί να εξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα για όλο τον «πλανήτη» των κρυπτονομισμάτων.