Η μεγάλη εικόνα θέλει, κάτι που άλλωστε από την περασμένη Δευτέρα γράφει το powergame.gr, ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που θα έρθουν αφορούν στην άντληση ισχυρής ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ενόψει των ισχυρών κεφαλαίων, 32 δις. ευρώ, που πρόκειται να έρθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τράπεζες θα κληθούν να μοχλεύσουν τα κεφάλαια αυτά με δάνεια προς τις υγιείς επιχειρήσεις σε ζωτικούς πια κλάδους της οικονομίας, όπως ο ψηφιακός τομέας, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι παραγωγικές επενδύσεις.
Αυξήσεις κεφαλαίου όπως της Alpha, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, έχει να δει η αγορά πριν από το 2009, αφού τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα πέσουν στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Το γεγονός ότι παρασύρθηκαν πτωτικά και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έχει να κάνει με τον… φόβο που προκαλεί και μόνο η φράση «αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», προκαλώντας συνειρμούς… Σόιμπλε, ότι το μάρμαρο θα πρέπει να πληρώνουν οι μέτοχοι κι αν αυτό δεν φτάνει, οι καταθέτες.
Το σημαντικό είναι η «αναπτυξιακή» διάσταση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank. Η χθεσινή μεγάλη πτώση της μετοχής δεν συνδέθηκε τόσο με την ειλημμένη απόφαση της έμπειρης διοίκησης της τράπεζας. Όσο με το παρασκήνιο και τη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Οπότε, η χθεσινή σπέκουλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορούσε περισσότερο τακτική «τινάγματος της γάτας», παρά μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το παρασκήνιο
Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής τα φίδια άρχισαν να ζώνουν την αγορά, τη διοίκηση της Alpha Bank και τους επαγγελματίες που από το σπίτι τους, πριν καν ξεκινήσουν για τα γραφεία τους ήταν ενημερωμένοι για την αποκάλυψη του powergame.gr ότι χθες θα ανακοινωνόταν το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και η… «χαριστική βολή» ήρθε όταν το Bloomberg από τις 9 το πρωί της Παρασκευής στα σχόλιά του πριν από το άνοιγμα της αγοράς μετέδιδε τις πληροφορίες αυτές για λογαριασμό των πελατών του – συνδρομητών του, οι οποίοι τυχαίνει να είναι άνθρωποι των αγορών, επισυνάπτοντας μάλιστα το δημοσίευμα ή τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν και αναπαρήγαγαν τη σχετική πληροφορία. Δεν ήθελε και πολύ για να γίνει η «ζημιά» στην αγορά και μέχρι ο Βασίλης Ψάλτης να αποκαταστήσει την τάξη και την αλήθεια για το τι πραγματικά πρόκειται να επακολουθήσει. Ο έμπειρος μάνατζερ βλέποντας ότι δεν μπορούσε να περιμένει την γραφειοκρατική αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να απευθύνει ερώτημα στην τράπεζα για να λάβει απάντηση στη συνέχεια, αντέδρασε αστραπιαία και μετά το άνοιγμα της αγοράς συνέταξε την ανακοίνωση που μεταξύ άλλων μιλούσε α) για αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου, που σημαίνει το «τυπικό» μιάς τέτοιας διαδικασίας, δικαιώματα, νέες μετοχές, τιμή και όχι reverse split το οποίο στην περίπτωση άλλης τράπεζας συνδέθηκε με dilution των παλαιών μετόχων, και β) την πρόσληψη συμβούλων, που όπως αποδείχθηκε από την ανακοίνωση ήταν η JP Morgan και η Goldman Sachs.