Η μέρα, δεν ήταν καλή, από τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές ανησυχούν για την επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, τα ομόλογα υποχωρούν με το 5ετές, νωρίτερα την Τρίτη να διολισθαίνει σε ακόμα πιο χαμηλή απόδοση στο -0,09%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,47%, στις 869 μονάδες και τζίρο 315,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 252,4 εκατ. ευρώ έγιναν στην Alpha!
158 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στα call auctions επί της Alpha Bank και 64 εκατ. τεμάχια καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην ίδια μετοχή! Και επισήμως την Τετάρτη 14 Ιουλίου, η μετοχή μπαίνει στους δείκτες της Morgan Stanley, έπειτα από αιφνιδιαστική αναβάθμιση του οίκου την περασμένη Παρασκευή, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 185 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες καθώς η μετοχή εικάζεται ότι θα αλλάξει στάθμιση στον δείκτη FTSE. Τέτοιου είδους κινήσεις δεν μπορούν να προσπεραστούν, έτσι απλά. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την κίνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και την είσοδο των κεφαλαίων από το εξωτερικό σε ελληνικά assets, απόλυτα συνδεδεμένα με την εμπιστοσύνη τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι η εμπιστοσύνη αυτή δικαιώνεται με την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας από την Κομισιόν, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την έλευση 4 δις. ευρώ περί το τέλος Ιουλίου, ανοίγοντας το παιχνίδι και στο Χ.Α., αφού τα κεφάλαια αυτά θα περάσουν από τις τράπεζες. «Πληγή» και συνάμα τροχοπέδη μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων που εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, καθώς η ανάκαμψη της χώρας, εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού. Το ελληνικό growth story συνδέεται με την πορεία του τουρισμού, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί, μετά το άνοιγμα και της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 19 Ιουλίου, ότι οι εισπράξεις θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 9 δις. ευρώ, στο 50% δηλαδή του 2019.
Ισχυρές πιέσεις πάνω από 6% για τον ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής του μερίσματος των 0,55 ευρώ, αλλά και λόγω μείωσης της θέσης θεσμικών για να μπουν στο rebalancing της Άλφα λόγω Μorgan Stanley. Πτώση πάνω από 2% για τον ΟΤΕ, στα 14,37 ευρώ και 806 χιλιάδες τεμάχια, 2,2% οι απώλειες στην Jumbo, στα 13,68 ευρώ με 319 χιλιάδες. Οι προαναφερόμενες μετοχές υποχώρησαν, καθώς πληροφορίες θέλουν τη μείωση θέσεων από ξένους για να μπουν στην Alpha εξαιτίας της υπαγωγής της από αύριο στον MSCI.
Πάνω από 2% επίσης, η βουτιά στην Ελλάκτωρ, στο 1,42 ευρώ, άνω του 3% στην Aegean, λόγω των ανησυχιών για την μετάλλαξη Δέλτα, πτώση 1,58% για την ΕΥΔΑΠ, στα 7,78 ευρώ, 2,5% για την ΕΧΑΕ, στα 3,97 ευρώ και 1,5% η πτώση για τον Μυτιληναίο, στα 14,45 ευρώ, ενώ στα 9,34 ευρώ διολίσθησε η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.
Θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,82 ευρώ, την Coca Cola, στα 30,27 και κέρδη 1,9% και 1,145 η άνοδος για την ΔΕΗ, στα 8,85 ευρώ. Την αξιολόγηση BB επιβεβαιώνει για το νέο, πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2028, η Fitch Ratings.
Τα έσοδα από τις νέες senior ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εν μέρει αποπληρωμή του υφιστάμενου ανώτερου τραπεζικού χρέους στις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τη βελτίωση της συνολικής οικονομικής θέσης της εταιρείας.
Από την άλλη, το πιστοληπτικό προφίλ της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει το ασταθές και αδιαφανές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς επίσης την υψηλή μόχλευση και τις σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.