Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ύψους 15,2 δισ. ευρώ, που θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση ζημίας των τραπεζών να αντισταθμιστούν με μετοχές τις οποίες θα αποκτούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορούν να υποστούν τη βάσανο του συμψηφισμού σε βάθος 20ετίας κάτι που αφήνει ανοιχτό το πεδίο στις τράπεζες να δημιουργήσουν κέρδη.
Την κορυφαία αυτή συμφωνία δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντρέα Ενρία μετά από συνεχή διαβήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πότε προκύπτει αναβαλλόμενος φόρος
Ο αναβαλλόμενος φόρος προκύπτει όταν ένα έσοδο ή ένα έξοδο αναγνωρίζεται στα αποτελέσματα χρήσεως, αλλά το φορολογικό όφελος ή η επιβάρυνση αναβάλλεται και πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ο αναβαλλόμενος φόρος αποτέλεσε στοιχείο του ενεργητικού των τραπεζών και προσμετρήθηκε στα κεφάλαιά τους αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των κεφαλαίων αυτών.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προήλθαν από την ζημία του PSI των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν οι τράπεζες και τα οποία απομειώθηκαν μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της.
Το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να λύσει το κεφαλαιακό πρόβλημα των τραπεζών, συμφώνησε να υπολογίζεται η αναβαλλόμενη φορολογία με το κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προκειμένου ωστόσο να υπάρχει αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση πρέπει οι τράπεζες να πραγματοποιούν κέρδη. Επειδή κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό μετά τον όγκο των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκε, οι τράπεζες έλυσαν το πρόβλημα αυτό δημιουργώντας τις θυγατρικές διαχείρισης δανείων.
Η αλλαγή του καθεστώτος και η δυνατότητα οι τράπεζες να συμψηφίσουν τυχόν ζημιές με κέρδη σε βάθος 20ετίας και να προσαρμόσουν την κεφαλαιακή απαίτηση του Δημοσίου ώστε αυτή να εξαφανιστεί αναμένεται να αλλάξει σημαντικά και τα επενδυτικά δεδομένα για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πολύ σύντομα αναμένεται οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν και σε αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου που παύει να διατρέχει κινδύνους απώλειας των κεφαλαίων αυτών.