Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το σύστημα ηλεκτρισμού η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, καθώς σημαντικά κυκλώματα του συστήματος μεταφοράς βγήκαν εκτός λειτουργίας, με τον ΑΔΜΗΕ να προειδοποιεί ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η τροφοδοσία της ανατολικής Αττικής και να συγκαλείται νέα έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σκρέκα και τους επικεφαλής όλων των φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού.
Εν τω μεταξύ από νωρίς χθες, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που μετέχουν στο πρόγραμμα της διακοψιμότητας, να αναστείλουν τη λειτουργία τους στο χρονικό διάστημα από τις 18.00 ως τις 22.00 για να απελευθερωθούν φορτία για το σύστημα. Όσο για τις τιμές του ρεύματος, έσπασαν κάθε ρεκόρ, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να εκτοξεύεται σήμερα στα 185,59 ευρώ/MWh, κατά 20,5% πάνω από τα επίπεδα της προηγουμένης.
Το φορτίο συστήματος πάντως χθες, από τις 2.30 μμ και μετά εκινείτο σε υψηλά μεν επίπεδα αλλά χαμηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικά, στις 9 το βράδυ το φορτίο συστήματος ήταν στα 9.300 MW, έναντι πρόβλεψης για 9.500 MW
Εξ αιτίας της πυρκαγιάς χθες το απόγευμα τέθηκαν εκτός λειτουργίας το διπλό κύκλωμα μεταφοράς 400KV μεταξύ του Αγίου Στεφάνου και του ΚΥΤ Αχαρνών, καθώς και το κύκλωμα 150 kV Αγίου Στεφάνου- Χαλκηδόνας- Ολυμπιακό Χωριό, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα απότομες βυθίσεις τάσης και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς δίπλα στους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρισμού, αυξάνει συνεχώς τον κίνδυνο για μεγαλύτερες διακοπές, μέχρι και για μπλακ άουτ.
Λόγω της πυρκαγιάς έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς Υψηλής και Μέσης Τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών.
Παρ’ ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και σήμερα, η ζήτηση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 6% στις 410,95 GWh από 438,15 GWh χθες. Ομως οι τιμές συνεχίζουν τη ξέφρενη πορεία τους, με τη μέγιστη τιμή για σήμερα να διαμορφώνεται στα 205 ευρώ/MWh και τη χαμηλότερη στα 105,10 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή βρίσκεται μία ανάσα πριν τα 190 ευρώ/ MWh, στα 185,59 ευρώ.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ, εξ αιτίας της μειωμένης παραγωγής των αιολικών, λόγω άπνοιας, έχει περιοριστεί στο 15% του ενεργειακού δυναμικού. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ καλύπτουν το 16%, το φυσικό αέριο το 47% , οι εισαγωγές το 16% και η υδροηλεκτρική ενέργεια το 6% της κατανάλωσης.
Πέρα από τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει ο καύσωνα και η πυρκαγιά, έντονα προβληματίζει η αλματώδης άνοδος της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν αυξημένη κατά 22% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, διαμορφούμενη στα 101,86 ευρώ/MWh. Το ράλι των τιμών συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση ως σήμερα, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στις τιμές λιανικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, η αύξηση της τιμής φθάνει στα 148%.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας απέδωσε τις αυξήσεις στη μεγάλη άνοδο τιμών που παρουσιάζουν οι αγορές της Ευρώπης, εξ αιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης της τιμής των ρύπων και του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω της δράσης που έχει αναλάβει το υπουργείο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών που θα τροφοδοτούν με χαμηλό κόστος τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής και αναφέρθηκε στα προγράμματα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, που στόχο έχουν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση, άρα και το ενεργειακό κόστος. Ο κ. Σκρέκας προέτρεψε τους πολίτες να αναζητήσουν τα οικονομικότερα πακέτα προμήθειας ρεύματος στον ανταγωνισμό και ανέφερε ως παράδειγμα το πακέτο της ΔΕΗ με σταθερή τιμή ρεύματος για ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι ανάλογα πακέτα έχουν και άλλες εταιρίες προμήθειας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το μηνιαίο δελτίο του ΙΕΝΕ, η μέση τιμή αναφοράς του Αερίου Εξισορρόπησης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 36,1 ευρώ/MWh, έναντι 28,8 ευρώ/MWh που ήταν η αντίστοιχη μέση τιμή τον Ιούνιο και 25 ευρώ/MWh τον Μάιο. Aό το τέλος Ιουλίου, η τιμή έχει ξεπεράσει το φράγμα των 40 ευρώ.MWh. Οσο για τις τιμές του CO2 περίπου 25 ευρώ/τόνο τον Νοέμβριο του 2020 έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ/MWh.