Tα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετριαστεί η επιβάρυνση από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10.00 το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η νέα επιδοματική πολιτική, που θα ισχύσει από 1/1/2021 θα στηρίζεται σε έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό που θα υπολογίζει τις αυξήσεις και βάσει αυτού θα χορηγούνται τα επιδόματα. Δεδομένης της θέσης της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα πρέπει να στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το μέτρο αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την επιδοματική πολιτική που ασκήθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2021.
Τα επιδόματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 είχαν χορηγηθεί οριζόντια και αφορούσαν όλους τους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τώρα αναμένεται να τεθούν κριτήρια, για την οριστικοποίηση των οποίων έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και με το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια δεν θα έχουν μόνον εισοδηματικό χαρακτήρα αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού, ενώ στόχος του υπουργείου ΠΕΝ είναι η περίμετρος των δικαιούχων να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη, φθάνοντας ως και το 70-80% των καταναλωτών.
Παράλληλα θα ανακοινωθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για τα επιδόματα του 2021 αγγίζει περίπου το 1 δισ. ευρώ και η όλη δράση έχει χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του δημοσίου από τις δημοπρασίες ρύπων. Για το σκοπό αυτό, μειώθηκε στο 4% -από ποσοστό άνω του 70% το 2020- το μερίδιο των εσόδων από τις δημοπρασίες που χορηγείται στον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό λογαριασμό που αποζημιώνει τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας. Πλέον το 96% των εισπράξεων από τους ρύπους διοχετεύεται στο νεοϊδρυθέν Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο καταβάλλει τα επιδόματα στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των ρύπων αυξήθηκαν εντυπωσιακά το 2021, από τα 32-33 ευρώ/τόνο στις αρχές της περυσινής χρονιάς στα 86,8 ευρώ/ τόνο χθες.
Είναι ενδεχόμενο να προστεθούν και νέοι πόροι στο ΤΕΜ για να καλυφθεί το κόστος των επιδομάτων του 2022, καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έχουν επανέλθει σε ισχυρή ανοδική τροχιά.
Για σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2022, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 229,27 ευρώ/MWh, κατά 8% υψηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή της Ευρώπης, μία “αρνητική πρωτιά” που η ελληνική αγορά έχει κατακτήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, πράγμα που δείχνει ότι εκτός από τα επιδόματα ίσως να χρειάζονται και άλλου τύπου παρεμβάσεις στην αγορά. Μάλιστα το ευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας καταγράφεται στη χώρα μας χωρίς η ζήτηση ρεύματος να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ή να έχουν συμβεί άλλα έκτακτα γεγονότα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, οι τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 14% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η νέα επιδοματική πολιτική θα τεθεί στο μικροσκόπιο των θεσμών και της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, -με την οποία έχουν υπάρξει επαφές για το όλο θέμα- καθώς πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζει τους Κανόνες των Βρυξελλών για τις κρατικές ενισχύσεις και δεν επιβαρύνει το δημοσιονομικό κόστος.