"Ανώμαλη προσγείωση” σημείωσε η μετοχή της Meta, μητρική του Facebook, την Πέμπτη, καταγράφοντας "βουτιά” άνω του 25% -που "έσβησε” πάνω από 250 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία σηματοδοτώντας τη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της εταιρείας- μετά την απογοητευτική τριμηνιαία οικονομική έκθεση που έδειξε μείωση των χρηστών και εκτίναξη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετάβασή της στο "μετασύμπαν” (metaverse).
Η μετοχή της Meta Platforms κατέγραψε εχθές τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από ιδρύσεώς της, κατρακυλώντας περισσότερο από 25%, με αποτέλεσμα να απωλέσει περισσότερα από 250 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
Η απότομη πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, η οποία πλέον ανέρχεται σε περίπου 660 δισ. δολάρια, είναι η μεγαλύτερη "χασούρα” στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η μετοχή της Meta "βυθίζεται” μετά την απογοητευτική τριμηνιαία έκθεση κερδοφορίας, όπου οι προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού για τα έσοδα ήταν κατώτερες των προσδοκιών, ενώ προειδοποίησε ότι η δραστηριότητά της αντιμετωπίζει φέτος σοβαρές προκλήσεις.
Οι επενδυτές "ξεφορτώθηκαν” τις μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού εν μέσω ανησυχιών τόσο για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των χρηστών όσο και λόγω της αύξησης των δαπανών που σχετίζονται με την εστίαση της εταιρείας στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα πραγματικότητα.
Απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο, η Meta ανακοίνωσε ότι το Facebook απώλεσε ημερήσιους χρήστες για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η δραστηριότητα της βασικής πλατφόρμας του επιβραδύνθηκε, με τα στελέχη της εταιρείας να "κατηγορούν” τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως το TikTok για την πτώση αυτή.
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει στρέψει τους περισσότερους από τους πόρους της εταιρείας στην ανάπτυξη της ιδέας του για το "μετασύμπαν”: το Facebook δαπάνησε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια για το metaverse πέρυσι και αναμένει περαιτέρω "σημαντική αύξηση” αυτών των δαπανών το 2022.
Φτωχότερος σχεδόν κατά 30 δισ. δολάρια ο Ζούκερμπεργκ
Η πτώση της μετοχής της Meta έκανε κατά πολύ "φτωχότερο” όμως και τον Ζούκερμπεργκ. Συγκεκριμένα, η καθαρή περιουσία του συνιδρυτή του Facebook μειώθηκε κατά 29,7 δισ. δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.
Πλέον, η περιουσία του Μαρκ ανέρχεται στα 84,8 δισ. δολάρια, πέφτοντας κάτω από το όριο των 100 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά από πέρυσι.
"Αυτό δεν είναι απλώς ένα απογοητευτικό τρίμηνο, αλλά περισσότερο ένα σημείο καμπής για τη Meta”, επισημαίνει ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Άνταμ Κρισαφούλι. "Οι επενδυτές θα αναγκαστούν να αξιολογήσουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και να εξετάσουν εάν οδεύει ή όχι σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών αποδόσεων - αυτό θα δυσκολέψει τη γρήγορη ανάκαμψη της μετοχής”, προσθέτει.
Παρότι, βέβαια, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Meta είναι "απογοητευτικές”, το 2022 θα αποτελέσει σημαντικά χρονιά για την εταιρεία καθώς επιταχύνει τη μετάβασή της στο "μετασύμπαν”, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι διατηρούν τη σύσταση "αγορά" για τη μετοχή. Αν και παράγοντες όπως ο αυξημένος ανταγωνισμός από το TikTok, οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις αλλαγές του καθεστώτος διαφημίσεων της Apple στο iOS και οι αυξανόμενες επενδύσεις για το metaverse θα επηρεάσουν τα κέρδη, το Facebook αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της BofA.
Η μέχρι τώρα πορεία
Από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο με αποτίμηση περίπου 100 δισ. δολαρίων το 2012, το Facebook κατέγραφε άνοδο της μετοχής του κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2018, ενώ ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων. Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα και το επακόλουθο ξεπούλημα της μετοχής, ωστόσο, σηματοδοτούν μια δραματική αλλαγή στην "τύχη” της εταιρείας που για χρόνια έβλεπε τη μετοχή της να καταγράφει αλλεπάλληλα υψηλά και έχει ξεπεράσει σωρεία σκανδάλων.
Η τελευταία φορά που η μετοχή του Facebook κατέγραψε σημαντική "βουτιά” ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο δριμύτατων "πυρών” για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Cambridge Analytica. Η μετοχή του κοινωνικού δικτύου είχε "βυθιστεί” σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια του σκανδάλου, αλλά ανέκαμψε πλήρως σε λιγότερο από δύο μήνες αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη και ο Ζούκερμπεργκ κατέθεσε αρκετές φορές ενώπιον του Κογκρέσου.
Η μετοχή σημείωσε επίσης "βουτιά” 19% στα τέλη Ιουλίου του 2018, όταν η εταιρεία εστίασε στις ειδήσεις μέσω Facebook και Instagram (εγκαταλείποντας το Newsfeed) και ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η μετοχή ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της το επόμενο έτος. Ωστόσο: "Το είδαμε να συμβαίνει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όταν το Facebook πέρασε από το Feed στα
Stories… Η αύξηση των εσόδων επιβραδύνθηκε για τρία τρίμηνα προτού επιταχυνθεί εκ νέου”, λέει ο James Lee της Mizuho σε πρόσφατο σημείωμά του.