Ο τραπεζικός δείκτης στην Ελλάδα υποχωρεί 7,5%, με την ΕΤΕ να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πτώσης με 8,6%, στα 3,30 ευρώ και μέχρι στιγμής 3,4 εκατ. τεμάχια. Σχεδόν 8% οι απώλειες στην Eurobank και σχεδόν από 6% υποχωρούν Alpha και Πειραιώς με μεγάλους όγκους. Στην Alpha έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 7 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank πάνω από 6,2 εκατ. και στην Πειραιώς πάνω από 2,5 εκατ.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις ξένες αγορές, καθώς οι απώλειες ξεπερνούν το 4% και ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 887 μονάδες και συναλλαγές περί τα 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η πτώση στη Γερμανία κινείται πάνω από 2%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πτώσης καταγράφεται και στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Η αγορά της Μόσχας δεν άνοιξε καν τη Δευτέρα… Η όποια πίεση καταγράφεται στο ρούβλι που διαμορφώνεται στο 108 σε σχέση με το δολάριο, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 20% για να κρατήσει τη ρευστότητα στη χώρα. Μέσα σε τρεις μέρες οι κυβερνήσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως παρατηρούν οι αναλυτές αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις που θα χρειάζονταν 10ετίες. Η Γερμανία αλλάζει τον ενεργειακό προσανατολισμό της αποκόπτοντας την εξάρτηση από το ρώσικο αέριο και ταυτόχρονα τολμάει κάτι που δεν είχε κάνει από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να αυξήσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες σε 100 δις. ευρώ!
Ως προς τα μη τραπεζικά blue chips, η δραστηριότητα της Coca Cola στην Ρωσία, πιέζει σφόδρα τη μετοχή κατά 7,2%, στα 23,73 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σε χαμηλά διετίας, διακινώντας 47 χιλιάδες κομμάτια μέχρι στιγμής. Πάνω από 10% η πτώση και για την Frigoglass.
Από εκεί και πέρα πάνω από 5% η βουτιά για τη Βιοχάλκο και πάνω από 4% για την Aegean, εξαιτίας των ανησυχιών για τον τουρισμό φέτος. Πτώση πάνω από 5% για την Ελλάκτωρ, πάνω από 4% για τον Μυτιληναίο, ενώ λίγο πάνω από 1% έχει περιοριστεί η πτώση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ. Πάνω από 3% οι απώλειες για την ΜΟΗ και πάνω από 5% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Προφανώς και η Ελλάδα μετράει τις συνέπειες από το ουκρανικό στην οικονομία, καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μία συγκυρία που η χώρα έδειχνε να παίρνει στροφή προς τα πάνω, παρατηρούν οι χρηματιστές. Στα καλά νέα αναμφίβολα οι χαλαροί δημοσιονομικοί στόχοι και για το 2023.