Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, άρχισαν να δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες από το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, γράφει η Jerusalem Post.
Σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, η Ρωσία έχει προσφέρει μια «τελική» εκδοχή της πρότασής της για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.
Η πρόταση κρίθηκε «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη», ανέφεραν οι πηγές. Είναι χειρότερη από αυτή που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή, αλλά «τα κενά μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλα».
Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν και δόθηκε η εντολή για κατάπαυση πυρός προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, ανέφεραν οι πηγές της ισραηλινής εφημερίδας.
Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η εκτίμηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει γρήγορα και να αλλάξει τη μορφή της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, είπαν οι πηγές. Από τη μία, απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα και έχει γίνει ο τέλειος «Τσε Γκεβάρα». Από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του επαναστάτη.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και τις πηγές που επικαλείται, ο Ζελένσκι μπορεί να θωρακίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα. Με βάση τις υποθέσεις που γίνονται, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα. Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε σκοπό να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών και δεν προσφέρθηκε επίσημα πρόταση διαιτησίας. Μάλλον, το ταξίδι είχε σκοπό να καταλάβει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ποια ήταν η θέση του Πούτιν, ποια είναι η ψυχική του κατάσταση και ποιες οι κόκκινες γραμμές του και να τα γνωστοποιήσει στη Δύση.
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι έχει πει η Δύση. Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλουν να μειωθεί η παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης, γράφει η εφημερίδα.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι θα πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες.
Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, ανέφεραν οι πηγές. Η απόφαση είναι του Ζελένσκι. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ο Πούτιν είναι αποφασισμένος και οι αυξανόμενες δυσκολίες από την εισβολή δεν θα τον αποτρέψουν. Αντίθετα, δεν μπορεί να οπισθοχωρήσει, οπότε όσο ο πόλεμος γίνεται πιο δύσκολος και αυξάνονται οι απώλειες, τόσο περισσότερο θα πιέζεται να δείξει ουσιαστικά επιτεύγματα.
Η εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού έχουν αποδειχθεί ψευδείς, ο Πούτιν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ.
Ζαχάροβα
Τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης στην Ουκρανία -και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία- βιολογικών εργαστηρίων επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στα όσα φέρεται να ανακάλυψαν οι Ρώσοι μετά από ειδική στρατιωτική επιχείρηση και έστρεψε τα βέλη της εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας ότι το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κ. Ζαχάροβα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μετά τις καταγγελίες που διατυπώνονται από χθες λέγοντας ότι χρειάζεται διεθνής έλεγχος για το βιολογικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ή την καταστροφή των υποδομών της χώρας.
Όπως είπε, στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, να αποστρατιωτικοποιήσει και να «από - ναζιστοποιήσει» την Ουκρανία και να εξαλείψει τη στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, η οποία -όπως είπε- προκύπτει από την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν στοχεύουμε ούτε στην κατοχή της Ουκρανίας και στην καταστροφή των υποδομών της ούτε στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Δεν στοχεύουμε κατά του πληθυσμού» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία υποστήριξε πως η Ρωσία ευελπιστεί ότι στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, θα γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα.
«Οι συμφωνίες συχνά δεν γίνονται σεβαστές. Καλούμε την ουκρανική πλευρά να κάνει ότι είναι δυνατό από την πλευρά της για να διασφαλίσει μια ασφαλή δίοδο των άμαχων πολιτών, και ευελπιστούμε ότι ένα πιο σημαντικό βήμα θα γίνει στους επόμενους γύρους των διαπραγματεύσεων» τόνισε η Ζαχάροβα.