Ισχυρές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη το πετρέλαιο, μόλις μία ημέρα μετά την αναρρίχησή του στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, χάνοντας μέρος των κερδών που έχει συσσωρεύσει το τελευταίο διάστημα χάρη στο ράλι που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τη σημερινή διόρθωση των τιμών του αργού τροφοδότησε η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης αλλά και η ενδεχόμενη πρόοδος της αμερικανικής προσπάθειας να πείσει τις χώρες μέλη του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για νέα προβλήματα εφοδιασμού.
Την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν σε υψηλό σχεδόν 14 ετών, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι απαγορεύει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις προς τη Μόσχα ώστε να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά πετρελαίου άλλαξε την Τετάρτη εν μέσω ελπίδων για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση που ήγειραν τα σχόλια των δύο εμπόλεμων χωρών.
Η Μόσχα τόνισε σήμερα ότι θέλει διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι το Κρεμλίνο ευελπιστεί να επιτύχει πιο σημαντική πρόοδο στον επόμενο γύρο συνομιλιών με το Κίεβο, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα της αντέδρασε στην "συγκρουσιακή πορεία" που ακολουθεί η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.
Από τη μεριά του το Κίεβο διαμήνυσε ότι η Ουκρανία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε απαράδεκτα τελεσίγραφα που θα θέσει η Ρωσία αλλά είναι έτοιμη να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της χώρας, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει επίσης στο ABC News ότι έχασε το ενδιαφέρον του για το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο για την τύχη των δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες.
Την υποχώρηση των τιμών επιτάχυνε η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης ορισμένων μελών του OPEC+ όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει σήμερα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποστήριζαν μια αύξηση της παραγωγής του OPEC+, με τη χώρα να εμφανίζεται διατεθειμένη να "μεσολαβήσει” ώστε να πειστούν και τα άλλα μέλη του καρτέλ.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το Ιράκ δήλωσε έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του εάν το ζητήσει ο OPEC+.
Σημειώνεται ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ο OPEC+, σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του πέρα από το συμπεφωνημένο επίπεδο των 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου υποχώρησε σήμερα κατά 15 δολάρια ή κατά 12,1% και έκλεισε στα 108,70 δολάρια το βαρέλι, μόλις μία ημέρα μετά την αναρρίχησή του στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου 2008.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 16,84 δολάρια ή 13,2% και να κλείνει στα 111,14 δολάρια, αφότου εχθές ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου 2008.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης που σκαρφάλωσαν εχθές σε νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 10,6% στα 3,294 δολάρια το γαλόνι, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης που σημείωσε "βουτιά” 21,9% και έκλεισε στα 3,464 δολάρια το γαλόνι, γράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Ωστόσο, η σημερινή υποχώρηση των τιμών δεν αλλάζει προς το παρόν τις τρέχουσες ανοδικές τεχνικές προοπτικές για το πετρέλαιο και το ευρύτερο ενεργειακό σύμπλεγμα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εάν η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας επιδεινωθεί, θα μπορούσαμε να δούμε γρήγορα μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου προς νέα υψηλά.
Την ίδια ώρα, σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση την πλευρά της Ευρώπης να επιβληθεί εμπάργκο στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας.
Έτσι, το συμβόλαιο Απριλίου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) έπειτα από μία ημέρα ακραίας μεταβλητότητας χτες, κατέγραψε την Τετάρτη απώλειες 30%, με την τιμή του στα 149,5 ευρώ η μεγαβατώρα.