H αύξηση της φορολογίας στα έκτακτα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, κέρδη που δημιουργήθηκαν από την τεράστια άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρά τις παροτρύνσεις τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ και τα σχετικά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εκτίναξη στα ύψη των τιμών του ηλεκτρισμού, των καυσίμων, αλλά και σειράς άλλων αγαθών, που έχουν τροφοδοτήσει την αύξηση του πληθωρισμού.
Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann τάχθηκε υπέρ την αύξησης της φορολόγησης των έκτακτων κερδών, των windfall profits όπως λέγονται, κερδών που συνδέονται με την απότομη αύξηση των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών, προκειμένου τα κράτη ανακατευθύνουν μέρος αυτών των φορολογικών εσόδων σε μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους καταναλωτές
Ο κ. Cormann, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη με αντικείμενο τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμα ότι παρόμοια μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ρουμανίας. «Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις (της ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσουν», είπε.
Με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό μία αύξηση φόρου θα ήταν «κάτι περισσότερο από ένα δικαιολογημένο μέτρο», προκειμένου να μειωθεί το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Κόρμαν έδειξε και για την πρόταση της Ισπανίας να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC αναφέρθηκε στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε σήμερα αντικατοπτρίζει μία διαφορετική περίοδο. Μια εποχή κατά την οποία οι ΑΠΕ ήταν ακόμη σχετικά ακριβότερες και προσπαθούσαμε να ενθαρρύνουμε την ένταξη τους στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό δεν ισχύει τώρα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζεται από την οριακή τιμή η οποία σήμερα προκύπτει από το φυσικό αέριο. “Αυτό δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα» κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει αυτό στοιχείο.
‘Οπως είναι γνωστό ο κ. Μητσοτάκης έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση έξι σημείων για παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής TTF του φυσικού αερίου, εισηγούμενος ουσιαστικά την επιβολή πλαφόν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πρόταση αυτή συνάντησε σοβαρές επιφυλάξεις από αρκετές χώρες-μέλη και η κατάληξη θα είναι μάλλον αρνητική. Εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως είχε δηλώσει ότι οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα εξεταστούν, στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων που επεξεργάζεται και πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η Επιτροπή.
Η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων περιλαμβάνεται ήδη στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ως ένα από τα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη- μέλη, προκειμένου να μειώσουν το τελικό ύψος των λογαριασμών ενέργειας για τα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεων.
Στελέχη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς πάντως δεν φαίνεται να τάσσονται υπέρ της λύσης αυτής, ούτε υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να` συγκλίνουν ότι η χορήγηση επιδομάτων θα συνεχίσει να αποτελεί τον κορμό των κυβερνητικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο και στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, παρότι σε αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως πρόσφατα στην Κύπρο, έχει μειωθεί ο ΕΦΚ. Μάλιστα χθες η Αυστρία ζήτησε από την ΕΕ να μειωθεί προσωρινά ο κατώτατος ΕΦΚ για τα τα καύσιμα.