Eντελώς αρνητικός εμφανίστηκε στα σενάρια διπλού νομίσματος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση "λύση Μάγιερ" για διπλό νόμισμα. Υπάρχει μόνον πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο υπουργείο.
Ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με καθαρίστριες που παραμένουν με σκηνές στην είσοδο του υπουργείου. Αυτές απασχολούνταν στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση έργου και δεν περιλαμβάνονται στο «νόμο Κατρούγκαλου».
Ο υπουργός απευθυνόμενος σε αυτές έκανε μια αναφορά που σχολιάσθηκε. «Το πρόβλημά σας θα λυθεί σε ένα χρόνο.Ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο; Αν είμαστε, βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφερόμενος στις συζητήσεις με τους δανειστές είπε πως «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Σημειώνεται πως δημοσίευμα της Welt αναφέρει σήμερα πως ο πρώην επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ ταξίδεψε στις 28 Απριλίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση τις απόψεις τους για την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος, του περίφημου «Geuro».
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Geuro σύμφωνα με τον Μάγιερ είναι ότι με αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει πλήρως τη νομισματική ένωση.
Αν και η επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν ιδιωτική ο γερμανός οικονομολόγος αποκάλυψε στην Welt λεπτομέρειες της, λέγοντας ότι μετέβη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τον οποί συζήτησε για πολλά θέματα και όχι μόνο για το παράλληλο νόμισμα. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι παρά την παρουσίαση, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο επίσης συναντήθηκε δεν τον ενημέρωσαν για το πως θα κινηθούν μετά την παρουσίαση που τους έκανε.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ και πως φαίνονται ανυποχώρητοι σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.
Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων έως το τέλος του 2015 για να καλύψει τον ελάχιστο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% που θέτουν οι δανειστές.
Όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έτος με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Δεύτερος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg πως διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.