Μία μέρα αφότου η Ελληνική Στατιστική Αρχή ενημέρωσε ότι η ελληνική οικονομία έκανε δυναμικό ξεκίνημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ισχυρές επιδόσεις σε κατανάλωση, επενδύσεις και ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 7%, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υποβαθμίζει την πρόβλεψή του, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 2,8% φέτος και στο 2,5% το 2023. Οπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο εφιαλτικό 8,8% στη χώρα μας, από 3,1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που ενδέχεται να επεκταθεί έως το 2023 μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη, σημειώνει στην έκθεση του Ιουνίου, όσον αφορά τη χώρα μας. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα αποδυναμώνουν την ιδιωτική κατανάλωση και αμβλύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνεται επίσης.
Η κρατική υποστήριξη και η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξίας 1,6% του ΑΕΠ ετησίως, θα παράσχει κάποια αντισταθμιστική στήριξη. Οι ενεργειακές επιδοτήσεις και, αργότερα το 2023, η αναμενόμενη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και άλλων διεθνών τιμών θα επιτρέψουν τη συγκράτηση του γενικού και, πιο σταδιακά, του δομικού πληθωρισμού. Η μεγαλύτερη σταθερότητα στην παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας και οι τιμές της ενέργειας θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα επιτρέψουν οι ισχυρότερες επενδύσεις και η ζήτηση των καταναλωτών να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Ουκρανία και Κίνα ρίχνουν στο 3% την παγκόσμια ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο περίπου 3% το 2022 -πρόκειται για υποβάθμιση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα- και στο 2,8% το 2023, «πολύ κάτω από την ανάκαμψη που προβλεπόταν στις προηγούμενες οικονομικές προοπτικές τον περασμένο Δεκέμβριο», αποκάλυψε την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η συμμαχία των 38 μελών κατηγόρησε τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και τις «διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιδεινώθηκαν από τις διακοπές λειτουργίας στην Κίνα» για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων... αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και περιορίζουν τα πραγματικά εισοδήματα και τις δαπάνες, επιβραδύνοντας περαιτέρω την ανάκαμψη», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην Οικονομική Προοπτική του Ιουνίου.