«Είδα το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ζητά να αποφεύγονται εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο.
«Σε καμία συζήτηση στο ΝΑΤΟ δεν τέθηκε ζήτημα προβολής δικών της επιχειρημάτων σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό κάτι λέει για το κατά πόσο μπορούν να σταθούν αυτά τα επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο, είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εχω ακούσει πολλές φορές το "Μητσοτάκης γιοκ". Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή με τον Τούρκο πρόεδρο, πρέπει να συζητούμε με σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Από εκεί και πέρα, έγινε σαφές ότι στην παρούσα συγκυρία, η προσήλωση όλων είναι στην Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο», συμπλήρωσε.
«Εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα και επανάληψη του καλοκαιριού του 2020», προέβλεψε ο πρωθυπουργός.
Οσον αφορά στο Turkaegean, τόνισε ότι «υπάρχουν ευθύνες για το Turkaegean. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε ό,τι έγινε».
Το τουρκικό βέτο
«Η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια, όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας που εκπορεύεται από κουρδικές ομάδες. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει μόνο μια τρομοκρατία, υπάρχει και η ισλαμική τρομοκρατία και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να στοχοποιούνται ομάδες που πολέμησαν εναντίον τους, που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Επικράτησε η λογική», σημείωσε για την άρση του βέτο της Τουρκίας κατά Φινλανδίας και Σουηδίας.
Τα τουρκικά F-16
«Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα, κάτι που κάνουμε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είδα αναφορά στο δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου. Θα επαναλάβω ότι η αγορά οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ είναι μακρά διαδικασία, που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.