Επτά μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την καταστροφική της εισβολή στην Ουκρανία, η δραματική αντεπίθεση του Κιέβου ανακτά επιτυχώς έδαφος στην περιοχή του Χάρκοβου. Οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης σηματοδοτούν το τελευταίο κεφάλαιο στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά καθώς μαίνεται η μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία πιέζει για περισσότερη υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter σχετικά με τις συζητήσεις του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ @KGeorgieva»… «Ευχαριστώ για τη διάθεση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόσθετης υποστήριξης. Συζήτησε τη μελλοντική συνεργασία για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ουκρανίας».
Η στήριξη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χορηγείται μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ, το οποίο είναι διαθέσιμο σε χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν επείγουσα ανάγκη ισοζυγίου πληρωμών.
«Εξαιρετική κλήση με τον Πρόεδρο @ZelenskyyUa», έγραψε η Γκεοργκίεβα στο Twitter. «Συζητήσαμε πώς το @IMFNews μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε την οικονομική και πολιτική δέσμευσή μας στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Όμως, η Ουκρανία χρειάζεται πολύ περισσότερα από 1,4 δισ δολάρια. Τον Ιούλιο, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Κίριλο Σεφτσένκο, είπε στο Reuters ότι η χώρα στοχεύει σε δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022.
«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα εν καιρώ πολέμου», έγραψε ο Σεφτσένκο σε πρόσφατο άρθρο γνώμης στους Financial Times . «Αυτό είναι αναπόφευκτο για μια χώρα που διεξάγει αμυντικό πόλεμο».
Επικαλούμενος το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, ο Σεφτσένκο έγραψε ότι για να καλύψει το έλλειμμα, η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον 5 δις δολάρια το μήνα σε χρηματοδότηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εκδώσει χρήματα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ελλείμματος, αλλά αυτό θα διαβρώσει τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, θα «βάθαινε τις τάσεις κρίσης» στην οικονομία, θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και θα υπονόμευε την κοινωνική σταθερότητα, είπε ο Σεφτσένκο.
Η Ουκρανία είναι, επίσης, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και ο Σεφτσένκο σημείωσε ότι η ιδρυτική συνθήκη του ομίλου απαγορεύει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούν τις κυβερνήσεις τους. «Η Ουκρανία χρειάζεται άλλες πηγές οικονομικής στήριξης για την οικονομία της», σημείωσε.
Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο στάδιο για την Ουκρανία και το ΔΝΤ; «Το ΔΝΤ θα ξεκινήσει σύντομα τεχνικές συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές, ξεκινώντας με μια αυτοπρόσωπη αποστολή αξιολόγησης του προϋπολογισμού, η οποία θα ακολουθηθεί αργότερα μέσα στο έτος από στενότερη δέσμευση και παρακολούθηση ολόκληρου του φάσματος των οικονομικών πολιτικών», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Αυτό θα βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη δέσμευση και ένα δυνητικό πλήρες πρόγραμμα».
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Γκάβιν Γκρέϊ διορίστηκε νέος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία. Ο Γκρέι, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στο Ιράκ από το 2018 έως το 2020, επρόκειτο να αναλάβει το νέο του ρόλο στις 20 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα, αυτό το μήνα, μια κοινή αξιολόγηση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολόγισε ότι το τρέχον κόστος ανάκαμψης και ανοικοδόμησης στην Ουκρανία είναι 349 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσαν.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, επέκρινε το ΔΝΤ για αργή πρόοδο προς ένα νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα. «Αφού είδαμε την ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουμε μια αρκετά παθητική στάση από το ΔΝΤ».
Ο Γιούρι Μπούτσα, ο κυβερνητικός επίτροπος της Ουκρανίας για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ζητά ειδικά πακέτα βοήθειας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θέλει να δει να υλοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες.
Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου της Δημόσιες Δαπάνες για Αντοχή Διοικητικής Ικανότητας (PEACE) στην Ουκρανία. Το πακέτο αποτελείται από επιχορήγηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχεται από τις ΗΠΑ, ως μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης 13 δις.
Επιπλέον αυτής της υποστήριξης, η Ουκρανία χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για επενδύσεις σε άμεσες ανάγκες ανάκαμψης - συμπεριλαμβανομένων των πιεστικών επισκευών σε δρόμους, γέφυρες, στέγαση, σχολεία, κλινικές και ενεργειακές υποδομές- για να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες μπορούν να παραδοθούν και ο πληθυσμός μπορεί να έχει θέρμανση το χειμώνα. «Η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί μια ειδική διευκόλυνση Trust Fund για την Ουκρανία για τη διοχέτευση πόρων σε αυτές και άλλες επείγουσες ανάγκες και συνεργάζεται με άλλους αναπτυξιακούς εταίρους για την προετοιμασία έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν γρήγορα».
Τον περασμένο μήνα, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου ανέφερε ότι το συνολικό κόστος για την οικονομία της Ουκρανίας από τις ζημιές και την καταστροφή κατοικιών και μη οικιστικών κτιρίων και υποδομών έφτασε τα 113,5 δισεκατομμύρια δολάρια.