Η Ρωσία φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι δυτικές κυρώσεις την εμποδίζουν να διατηρήσει τον κρίσιμο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream που τροφοδοτεί την Τουρκία, τις χώρες των Βαλκανίων και την Ουγγαρία.
Εάν ο αγωγός κλείσει, θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, που ήδη αυτή την εβδομάδα επιδεινώθηκε από τις μυστηριώδεις εκρήξεις, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός επισκευής τρία από τα τέσσερα σκέλη του συστήματος των δύο αγωγών Nord Stream Ρωσίας-Γερμανίας.
Σε επιστολή προς τους διευθυντές της South Stream Transport BV στις 14 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής της εταιρείας, Ολέγκ Αξιούτιν, έδωσε εντολή να σταματήσουν όλες τις εργασίες στο TurkStream, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των συμβάσεων με δυτικούς προμηθευτές. Η South Stream Transport BV, ολλανδική μονάδα του γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού της Μαύρης Θάλασσας που παρέχει μια βασική διαδρομή για το φυσικό αέριο με προορισμό την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Ουγγαρία, ανέφερε ότι το ολλανδικό κράτος ανακάλεσε την άδειά της από τις 17 Σεπτεμβρίου. «Να αναστείλει την εκτέλεση όλων των συμβάσεων που σχετίζονται με την τεχνική υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου», αναφέρεται, συγκεκριμένα, στην επιστολή ο Aksyutin, «συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της κατασκευής, της συναρμολόγησης, των δοκιμών, της επισκευής, της συντήρησης και της εκπαίδευσης».
Η South Steam έχει την ικανότητα να παραδίδει ετησίως 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Η Τουρκία καταναλώνει το ήμισυ αυτής της παροχής, ενώ το υπόλοιπο αποστέλλεται σε έναν αγωγό (μερικές φορές αναφέρεται ως Balkan Stream ) που είναι στοχευμένοε σε παραδόσεις μέσω Βουλγαρίας στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, ειδικά στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία .
Ο TurkStream βρίσκεται 3 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα σε ύδατα με υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Εξειδικευμένα πλοία παρακολουθούν συχνά την υποδομή για ζημιές και κάνουν γρήγορες επισκευές. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός παρακολούθησης και επισκευής εισάγεται κυρίως από τη Δύση.
Η ανάκληση της σύμβασης σημαίνει ότι «κανείς δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει επισκευές εάν ένας σωλήνας καταστραφεί, αν υπάρξει διαρροή αερίου ή εάν ένα τμήμα του αγωγού διαλυθεί λόγω σεισμού. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει χάσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του αγωγού , το ρωσικό υποκατάστημα έχει χάσει την επαφή με το εταιρικό κέντρο», σύμφωνα με ρωσική πηγή της South Stream Transport BV.
Οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις πολεμικές κυρώσεις της Ουκρανίας που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση ως πρόσχημα για να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το σχέδιο της Ρωσίας, λένε, είναι να επιφέρει στην Ευρώπη σοβαρά οικονομικά πλήγματα και ενδεχομένως να αφήσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά εκτεθειμένα στις χειμερινές καιρικές συνθήκες, υπονομεύοντας έτσι την υποστήριξη της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η ΕΕ έλαβε πέρυσι το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά πολλά κράτη μέλη θέλουν τώρα να απογαλακτιστούν πλήρως τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, βλέποντας ότι έχει πλέον έναν εξαιρετικά αναξιόπιστο προμηθευτή που έχει γίνει απειλή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Το Hungary Today στις 29 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε σε μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΧΕ) στο Αλμάτι του Καζακστάν, ότι χωρίς έναν επιχειρησιακό TurkStream, η Ουγγαρία θα είχε μεγάλο πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι δεν προβλέπει προβλήματα που να επηρεάσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία αυτό το χειμώνα…