Nα παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δεσμεύθηκε η G7 με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών της και τις συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.
«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υπεύθυνους.
«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους.
Ακόμη, άσκησαν δριμεία κριτική στην «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.
«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Τέλος, υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και, επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.
Μια από τις δυσκολότερες φάσεις του πολέμου
Ιδιαίτερο βάρος με ευρύτερες προεκτάσεις απέκτησε η τοποθέτηση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G-7, μετά τις αδιανόητες επιδρομές των ρωσικών πυραύλων, που συγκλόνισαν πόλεις της Ουκρανίας. Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις αυτού του πολέμου, καθόσον, μάλιστα, ο Πούτιν είναι εντελώς απρόβλετπος, πια…
«Στο σημερινό (χθεσινό) χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και 97 τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σεργκέι Κίσλιτσα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης ενώπιον του διεθνούς φόρουμ.
«Η σκόπιμη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», είπε ο Κίσλιτσα, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περίπου 84 πυραύλους εναντίον κτιρίων κατοικιών, σχολείων, μουσείων, κέντρων πόλεων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.
«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο ίδιος ο Ζελένσκι, αφού είχε συμφωνήσει, νωρίτερα, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, για την ανάγκη να γίνει άμεσα συνάντηση των 7 ηγετών. «Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη κλιμάκωση».
«Ο Γενικός Γραμματέας είναι βαθιά συγκλονισμένος από τις σημερινές μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πυραύλους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες οδήγησαν σε εκτεταμένες ζημιές σε περιοχές αμάχων και οδήγησαν σε δεκάδες ανθρώπους να σκοτωθούν και να τραυματιστούν», δήλωσε το γραφείο του.
Μέχρι στιγμής, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.200 αμάχους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 9.300 τραυματισμούς. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσθέτει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα υψηλότερος.
Τα χτυπήματα της Δευτέρας ήταν προφανώς αντίποινα για την έκρηξη το Σαββατοκύριακο στη γέφυρα Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία και υποσχέθηκε μια «σκληρή» απάντηση, όπερ και εγένετο...
«Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Καταστρέψτε τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στο σπίτι στη Ζαπορίζια, σκοτώστε ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στη Ντνίπρο και στο Κίεβο», είπε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, καθώς έγιναν εμφανή τα πυραυλικά πλήγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η G-7 (η Ρωσία εκδιώχθηκε από το πάλαι ποτέ G-8 μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014) έχει επιβάλει μια σειρά από συντονισμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η συνάντηση της G7 ήρθε επίσης, στον απόηχο της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών εδαφών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη μερική κινητοποίηση περίπου 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση στην Ουκρανία, το πρώτο σχέδιο του είδους σε τέτοιο μέγεθος εκ μέρους της Μόσχας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο εξ αρχής να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να παροτρύνει τα μέλη της G-7 να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να κινητοποιήσουν περισσότερα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
«Η συντριπτική διεθνής υποστήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Η γενναιότητα τους απέναντι στις πιο βάναυσες πράξεις βίας έχει κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό του λαού της Ουκρανίας», ήταν η θέση της Τρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Ζελένσκι είχε, παράλληλα, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.