To Ευρώ συνεχίζει να κινείται και σήμερα χαμηλότερα έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου, διασπώντας και τη στήριξη του 1.1115. Η κίνηση στο ωριαίο γράφημα είναι πτωτική με επόμενο στόχο το επίπεδο του 1.1071. Αν υπάρξει αντιστροφή τάσης, τότε οι αγοραστές μπορεί να ωθήσουν το ζεύγος προς το 1.1187.
Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές και τα ομόλογα της Ευρωζώνης εκδηλώθηκε χθες με την...ευγενική χορηγία της ΕΚΤ, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης επιχείρησαν να «βάλουν φρένο» στην πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ είχε...γαλλικό χρώμα, αφού πραγματοποιήθηκε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ και τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη Κριστιάν Νουαγέ: Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ταχύτητα με την οποία αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων (η απόδοση του 10ετούς Bund δεκαπλασιάστηκε από το 0,07% πάνω από το 0,7% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις) και προανήγγειλε την επιτάχυνση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος το αμέσως επόμενο διάστημα (μέχρι τώρα αγοράζει τίτλους ύψους 60 δις. ευρώ μηνιαίως), προκειμένου να αποφύγει τυχόν στρεβλώσεις την περίοδο της θερινής ραστώνης, όταν ο όγκος συναλλαγών είναι παραδοσιακά περιορισμένος.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Νουαγέ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος θα συνεχιστεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και πιθανότατα θα επεκταθεί πέραν αυτού του χρονικού ορίζοντα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, «απαντώντας» έτσι στα σενάρια περί πρόωρης ολοκλήρωσης του προγράμματος που εμφανίστηκαν μόλις η Ευρωζώνη παρουσίασε τις πρώτες, δειλές ενδείξεις ανάκαμψης.
Τα χθεσινά μακροοικονομικά στοιχεία ήταν πάντως μεικτά: Από τη μια, η βουτιά του δείκτη ZEW για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία στις 41,9 μονάδες τον Μάιο (από 55,3 τον Απρίλιο) συντηρεί τον προβληματισμό για τις προοπτικές της «ατμομηχανής» της Ευρωζώνης, στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης το α' τρίμηνο του έτους. Από την άλλη, η επιβεβαίωση ότι η περιοχή εξήλθε από το πεδίο του αρνητικού πληθωρισμού τον Απρίλιο, με τον δομικό τιμάριθμο να σημειώνει αύξηση 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 0,6% δικαιώνει όσους θεωρούν ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει απομακρυνθεί.
Αγορές
Οι επενδυτές ερμήνευσαν τα σχόλια των δυο τραπεζιτών ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ «δεν αστειεύεται» και δεν διατίθεται να ανεχθεί περιορισμό των ευεργετικών επιπτώσεων του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, ούτε υπέρμετρη μεταβλητότητα στις αγορές σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της Ευρωζώνης. Αντέδρασαν, λοιπόν, δεόντως: Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρωζώνης (DAX στη Φρανκφούρτη, CAC στο Παρίσι, FTSE Mib στο Μιλάνο) σημείωσαν ημερήσια κέρδη άνω του 2%. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 8-10 μονάδες βάσης, ενώ το ευρώ επέστρεψε στην...επιθυμητή από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πτωτική τροχιά, υποχωρώντας έως και το 1,1117 δολ. με ημερήσιες απώλειες 1,5%.
Την περασμένη εβδομάδα, το ενιαίο νόμισμα είχε αγγίξει το 1,15 δολ./ευρώ, ενισχυμένο κατά 9% σε σχέση με το χαμηλό 12ετίας του 1,0457 δολαρίου που είχε προσεγγίσει τον Μάρτιο. Η ενδυνάμωση του δολαρίου στον αντίποδα της εξασθένισης του ευρώ «τορπίλισε» το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου:
Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε χθες πάνω από 3% (το μπρεντ διολίσθησε στα 64 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 57 δολ./βαρέλι), δεχόμενες πρόσθετη πίεση από έκθεση της Goldman Sachs που προέβλεψε επιστροφή των τιμών στα χαμηλά έτους (δηλαδή κοντά στα επίπεδα των 45 δολ./βαρέλι) τον Οκτώβριο. Τέλος, η επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου διέκοψε και το ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων του χρυσού, που είχε επωφεληθεί από την νευρικότητα και τις έντονες μεταβολές του προηγούμενου διαστήματος: Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 0,2% στα 1.220 δολ../ουγγιά, ενώ μια ημέρα πριν είχε βρεθεί σε υψηλό τριμήνου..