Η λίρα έχει κερδίσει έναντι του δολαρίου καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, αφήνοντας τον Ρίσι Σουνάκ ως «φαβορί» για να γίνει πρωθυπουργός.
Το πρωί της Δευτέρας, η στερλίνα διαπραγματευόταν περίπου στα 1,13 δολάρια. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού του δημοσίου μειώθηκε, καθώς οι αγορές άνοιξαν μετά το Σαββατοκύριακο.
Ο Σουνάκ είναι τώρα ο μόνος υποψήφιος που υποστηρίζεται από περισσότερους από 100 βουλευτές των Τόρις, η βάση που απαιτείται για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Ο Τζόνσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε την υποστήριξη 102 βουλευτών, αν και μόνο …57 βουλευτές τον στήριξαν δημόσια, αποχώρησε αφού παραδέχθηκε ότι δεν θα ήταν σε θέση να ενώσει το κόμμα του. Η ηγέτιδα των Commons, Πένυ Μόρντοντ, παραμένει στην κούρσα, αλλά απείχε από την εξασφάλιση 100 υποστηρικτών.
Τον περασμένο μήνα, η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αυξήθηκε απότομα μετά τον μίνι προϋπολογισμό της απερχόμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας.Την Παρασκευή, η λίρα έπεσε έως και 1,11 δολ. και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αυξήθηκε εν μέσω συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και νέων προειδοποιήσεων για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη Δευτέρα, το κόστος του κρατικού δανεισμού μειώθηκε μετά την απόφαση του Τζόνσον.
Το επιτόκιο -ή απόδοση- των ομολόγων που πρόκειται να αποπληρωθούν σε 30 χρόνια μειώθηκε στο 3,9%, καθιστώντας φθηνότερο τον κρατικό δανεισμό. Έφτασαν στο 5,17% στις 28 Σεπτεμβρίου μετά τον μίνι προϋπολογισμό και την επακόλουθη δέσμευση του Κουόσι Κούαρτγενκ (πρώην υπ. Οικονομίας) να ανακοινώσει περισσότερες φορολογικές περικοπές.
Ο Χαντς - ο οποίος υποστηρίζει τον κ. Σουνάκ - έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους και τις δαπάνες στις 31 Οκτωβρίου. Έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο χρηματοδότης και μακροπρόθεσμος υποστηρικτής των Τόρις, Γκάϊ Χαντς είπε ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι κατάλληλο να διοικήσει τη χώρα και κινδύνευε να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μια διάσωση. «Πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσει τη διεξαγωγή των εσωτερικών της πολέμων και να επικεντρωθεί πραγματικά στο τι πρέπει να γίνει στην οικονομία και να παραδεχτεί μερικά από τα λάθη που έχουν κάνει τα τελευταία έξι χρόνια που ειλικρινά έβαλαν αυτή τη χώρα σε μια πορεία του ασθενούς της Ευρώπης», είπε ο Χαντς.
Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς υψηλότερους φόρους, μειωμένες δημόσιες υπηρεσίες και υψηλότερα επιτόκια που «τελικά» θα οδηγούσαν σε μια διάσωση από το ΔΝΤ «όπως ήμασταν στη δεκαετία του '70».
Το Σαββατοκύριακο, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «πιο δύσκολη» εποχή λιτότητας από εκείνη μετά την οικονομική κρίση του 2008 προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Ο Λόρδος Μέρβιν Κίνγκ είπε ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να αντιμετωπίσει «σημαντικά υψηλότερους φόρους» για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες…
Η Μέγκαν Γκριν, παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος στο σύμβουλο του Ινστιτούτου Kroll, είπε ότι ενώ η θέση του Σουνάκ ως πρωτοπόρος «θα πρέπει να βοηθήσει» να ηρεμήσουν οι αγορές, «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πραγματικά δύσκολη οδό να περπατήσει». «Από τη μια πλευρά δεν μπορεί να παράσχει αυτούς τους προϋπολογισμούς που είναι δημοσιονομικά ανεύθυνοι ή που φαίνονται δημοσιονομικά ανεύθυνοι, είδαμε τι συμβαίνει με την αγορά τότε, αλλά εξίσου ο Ρίσι Σούνακ θα έρθει και πιθανότατα θα ανακοινώσει έντονη λιτότητα και ούτε μπορεί να πάει πολύ μακριά σε αυτό το θέμα γιατί τότε οι αγορές θα το εξετάσουν και θα σκεφτούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί. Ακόμη και χωρίς όλο το πολιτικό δράμα, το οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίστευτα δύσκολο».
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η πτώση της αξίας της λίρας αυξάνει την τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό -επειδή όταν η λίρα είναι αδύναμη έναντι του δολαρίου ή του ευρώ, για παράδειγμα, κοστίζει περισσότερο για τις εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο να αγοράσουν πράγματα όπως πχ, τρόφιμα, πρώτες ύλες ή ανταλλακτικά από το εξωτερικό.
Εάν οι επιχειρήσεις μετακυλήσουν αυτά τα υψηλότερα κόστη στους πελάτες, μια πιο αδύναμη λίρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του πληθωρισμού -τον ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές. Επίσης, για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι αλλαγές στην αξία της λίρας επηρεάζουν το πόσο μακριά θα πάνε τα χρήματά τους εκτός χώρας…