Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η δημοσιοποίηση των αριθμών των ελέγχων στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έλεγχοι, παραβάσεις και πρόστιμα θα δημοσιοποιούνται πλέον κάθε μήνα, για κάθε μήνα του έτους, αλλά και συγκεντρωτικά από την αρχή της χρονιάς.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΛΙΝΥΑΕ με θέμα «Με το βλέμμα στον άνθρωπο», τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά εργαζόμενοι και εργοδότες για τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία συστήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, το καλοκαίρι πραγματοποίησε σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν το Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες ντελίβερι και κούριερ, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς. Στα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνονται έλεγχοι για τις παραβιάσεις στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς και μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με τον ίδιο νόμο – πέρα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας με την οποία αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών - κυρώθηκε η σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και η Σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας ενώ θεσπίστηκε σειρά μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας στην πράξη, όπως:
·Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
·Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.
·Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
·Σημαντικές ρυθμίσεις για την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (γονική άδεια, άδεια πατρότητας προστασία του νέου πατέρα από απόλυση, κ.ά.), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες, μείωση του κινδύνου για burnout, να συμβάλλει σε μία καλύτερη ψυχική υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
«Στην ίδια κατεύθυνση, θα συμβάλλουν, επίσης δράσεις μας οι οποίες θα στηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς, όπως το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς το οποίο σύντομα ξεκινά και το πρόγραμμα για τις μονάδες παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθεί», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Εξήγγειλε εξάλλου τη θέσπιση, μετά από εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επίσης, την λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το πρόγραμμα ΗΡΙΔΑΝΟΣ ήδη προωθείται.
«Φυσικά, δεν θα μείνουμε σε αυτά. Δεν εφησυχάζουμε. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν. Και το τελευταίο διάστημα είμαστε δυστυχώς μάρτυρες αρκετών νέων τέτοιων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή», κατέληξε ο υπουργός.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ΕΛΙΝΥΑΕ που προβλέπει την εκτέλεση μελετών, ερευνών πεδίου, προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εργοδότες καθώς και άλλων δράσεων και προγραμμάτων για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.