Μίλησε στη γλώσσα τους και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το σχόλιο αυτό διατύπωσε εκπρόσωπος εισηγμένης εταιρείας, αλλά και άλλοι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων στο Λονδίνο για την παρουσίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε τέτοιο βαθμό δε, που οι fund managers, τουλάχιστον κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου φάνηκαν να μην ασχολούνται με την παρουσία των 28 εισηγμένων εταιρειών και μη, που συμμετείχαν, αλλά με την εικόνα που έβγαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όπως μετέφερε κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής σε ξένο οίκο του Λονδίνου που παρακολούθησε την εκδήλωση από τα πρώτα λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπροσώπους των ξένων funds που συμμετείχαν στο Greek Conference, όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, με τον ίδιο τον επικεφαλής διαχείρισης της Morgan Stanley και οικοδεσπότη κ. Franck Petitgas να εξάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό για το μεταρρυθμιστικό του έργο, την ευρύτητα γνώσεων πάνω σε καίρια ζητήματα των καιρών, όπως η ενεργειακή κρίση και η γεωστρατηγική. Δεν δε, λίγοι εκείνοι οι ξένοι επενδυτές που ανέτρεξαν στην εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν το Λονδίνο για επαφές προβαίνοντας αναπόφευκτα σε συγκρίσεις, ειδικά την περίοδο αυτή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές…
Ο κ. Petitgas συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό φέρεται να είπε ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και οι αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενθουσιασμένοι, όπως ενθουσιασμένοι είναι και από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδειξε ότι κατέχει όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Εξήρε δε, την πρότασή του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Ταυτόχρονα δε, επεσήμανε τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από 6% για φέτος και κοντά στο 2% για το 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύδει να τονίσει στον κ. Petitgas πως, «εύχομαι τα τόσο καλά λόγια σας να εκφραστούν και σε καλές αναλύσεις των επενδυτικών οίκων που παρίστανται σήμερα στο Λονδίνο»…
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τα «μεγάλα σπίτια» που συμμετείχαν στην εκδήλωση, είχαν προσκληθεί και μια σειρά από εκπροσώπους hedge funds τα οποία ή δεν έχουν έκθεση στην Ελλάδα, ή κι αν έχουν αυτή είναι ελάχιστη. Η εξήγηση που έδωσαν άλλες πηγές που συμμετείχαν στο event του Λονδίνου είναι ότι αποτελεί καλό σημάδι ότι το ενδιαφέρον για τη χώρα μας και τα ελληνικά assets, κυρίως οι μετοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο δυνητικών επενδυτών. Και πως τέλος πάντων, στην εκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς δεν μπορεί να λείπει κανείς και πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. ‘Αλλωστε, το ενδιαφέρον κίνησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης που σε πάνελ με τον CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννο Κοντόπουλο μίλησε ανοιχτά για τη πρόθεση του ΤΧΣ να αποεπενδύσει από τις τράπεζες.
Τα ραντεβού
Κατά τα άλλα, στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις ενεργειακές εισηγμένες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον χθες κατά τη δεύτερη μέρα του roadshow του Χ.Α. και της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Τα περισσότερα ραντεβού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, με τους ξένους διαχειριστές κλείστηκαν και μάλιστα την τελευταία στιγμή για τις τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και από τις ενεργειακές ΔΕΗ, Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ. Για τις υπόλοιπες εισηγμένες, το ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο έντονο, ίσως διότι είναι απόλυτα διαδεχομένη από ελληνικής πλευράς η μετάβαση στη πράσινη οικονομία και στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χθες άλλωστε, η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ενέκρινε την απόσχιση του σκέλους των ΑΠΕ προς την Μότορ Όιλ, που σημαίνει ότι θα αποκτήσει πάνω από 800 MW ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κινητικότητα στον κλάδο είναι μεγάλη κι αυτό προκύπτει από τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου και τις προβλέψεις για το έτος από 1,5 δις. Ευρώ καθαρά κέρδη για Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ.
Μάλιστα, η ίδια η Morgan Stanley δείχνει ιδιαίτερη έμφαση για τον κλάδο στην Ελλάδα, όπου, κατά τις πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας του συνεδρίου, ο κ. Franck Petitgas, παρέθεσε δείπνο εκτός από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Μυλωνά (Εθνική), Μεγάλου (Πειραιώς), Καραβία(Eurobank) και Ψάλτη (Alpha) και στους επικεφαλής των ομίλων της ΔΕΗ (Γιώργος Στάσσης) και Mytilineos (Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Τέλος, κατά τις πληροφορίες, οι οποίες ελέγχονται, υπήρχαν εισηγμένες, όπως ο ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα, που όπως όλα δείχνουν αποχωρεί από τον FTSE, δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον από ξένο θεσμικό επενδυτή.