Φτιάχνεται κλίμα στην αγορά από την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει το «παιχνίδι» στις τράπεζες με την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς στην οποία κατέχει το 27% και από την Εθνική, που είναι το μεγαλύτερο asset του με συμμετοχή στο 40%.
Το χθεσινό +2,8% στη μετοχή της Πειραιώς δίνει την ερμηνεία ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προηγείται η τράπεζα δεδομένου ότι υπάρχει κατατεθειμένη προσφορά εδώ και δύο μήνες από το ιταλικό επενδυτικό κεφάλαιο ΙΟΝ Group.
Συγκεκριμένα με επιστολή ενδιαφέροντος προς το ΤΧΣ το ΙΟΝ προσφέρει 1,34 ευρώ ανά μετοχή, για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του Ταμείου στην Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Πειραιώς χθες έκλεισε στο 1,41 ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του deal.
Άλλωστε προχθές Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης καθώς υπέγραψε την στρατηγική αποεπένδυσης βάσει της έκθεσης της συμβούλου Rothschild.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου να μπει μπροστά μέσα στον Ιανουάριο, που σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά αναμένεται να είναι έντονο παρά το γεγονός ότι εντός του πρώτου εξαμήνου δρομολογούνται οι εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι παρά τις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται από παράγοντες της αγοράς περί αβεβαιότητας γύρω από τα ελληνικά assets λόγω εκλογών η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της που είναι η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών αφήνοντας πίσω την σκοτεινή περίοδο των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή, μόλις υπάρξει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά, που θα είναι σύννομο με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε το Ταμείο θα εξετάσει τις προσφορές που έχει δεχθεί, αλλά και αυτές που θα αναζητήσει μέσα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει και την επίσημη επιβεβαίωση από ανεξάρτητο σύμβουλο ότι η τιμή διάθεσης είναι δίκαιη (fairness opinion). Να σημειωθεί ότι η τιμή στο ταμπλό δεν είναι η βάση καθορισμού της τιμής διάθεσης που θα πουλήσει το Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες και ειδικά για την Πειραιώς ξεπερνούν το 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Αυτή τη στιγμή το 27% της Πειραιώς με βάση τη χθεσινή της αξία στο ταμπλό υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 400 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Ταμείου ανέρχεται στο 40% στην Εθνική Τράπεζα, στο 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, στο 9% στην Alpha Bank και μόλις στο 1,4% στη Eurobank.
Τι ορίζει ο νόμος
Συγκεκριμένα για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ο νόμος 4941/2022 προβλέπει ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο. Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
To Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συντάσσει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό.
Η στρατηγική αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές του ανταγωνισμού και διέπεται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, από τις ακόλουθες αρχές: (α) την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος, (β) τις συνθήκες της αγοράς, τις μακροοικονομικές συνθήκες, και τις συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων, (γ) τις ευλόγως αναμενόμενες συνέπειες της στρατηγικής αποεπένδυσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας, (δ) τον σεβασμό στην αρχή της διαφανούς δράσης, (ε) την αναγκαιότητα κατάρτισης χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια του Ταμείου, (στ) την ανάγκη διάθεσης σε εύλογο και έγκαιρο χρονικό διάστημα, (ζ) την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση.
Η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τα ακόλουθα: (α) τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές, (β) τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και (γ) τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης.
Aπό το ξεκίνημα της χρονιάς όμως, οι προοπτικές σε επίπεδο ειδησεογραφίας, είναι θετικές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό γιατί ανεξάρτητα από τις τράπεζες, από τον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε αν η ΔΕΗ κλείσει τελικώς την συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κλείνει χθες σε υψηλό 15 ετών. Η διαδικασία του διαγωνισμού της παραχώρησης της Αττικής Οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην χρονιά, ενδεχομένως και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να κάνει την έκπληξη και να κατευθυνθεί προς το ταμπλό του ΧΑ. Το σημαντικό ανεκτέλεστο των 20 δις ευρώ στον κατασκευαστικό κλάδο έχει δημιουργήσει ζωηρή κινητικότητα σε παραδοσιακούς και μη παίκτες του χώρου, οι πράσινες επενδύσεις κερδίζουν έδαφος ενισχύοντας το ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, η υπόθεση πώλησης της Attica θα δώσει ένα στίγμα νέων ενδιαφερομένων για τουριστικές επενδύσεις ενώ η πληροφορική βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο με εξαγορές σε όλο το εύρος και μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων. Ταυτόχρονα, η Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη αλλάζει μετά από 45 χρόνια προσανατολισμό και εισέρχεται στον τομέα των επενδύσεων με κεφάλαια τα οποία με μόχλευση μπορεί να αγγίξουν και τα 500 εκατ. ευρώ, στην τελική ευθεία δε, εισέρχεται η συγχώνευση των Attica – ANEK δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο στην ακτοπλοϊα. Αυτά, τη στιγμή που η Goldman Sachs κάνει λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα στις αρχές του 2023.