Παρά τις περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχωρεί, οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσει κάποιος και δεν αναμένουν, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αλλαγή τακτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυρίαρχο ρόλο παίζει, φυσικά, σε όλο το σκηνικό το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας.
Το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονταν περίπου στα 72,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, για να πάνε και πιο κάτω στα 65 ευρώ, καταγράφοντας νέο χαμηλό 12μήνου -τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχωρούσαν έως και 11%. Πολύ χαμηλότερα από το τρομακτικό ανώτατο όριο των 349,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο.
Μεταξύ των συνιστωσών του πληθωρισμού, η ενέργεια συνέχισε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη τον Δεκέμβριο, αλλά όχι στα προηγούμενα επίπεδα. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε από 34,9% το Νοέμβριο σε 25,7% εκτιμώμενο το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Ο βασικός πληθωρισμός, λοιπόν, ο οποίος περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 9,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat. Ακολουθεί τον ονομαστικό πληθωρισμό του Νοεμβρίου 10,1%, που αντιπροσωπεύει την πρώτη ελαφρά συρρίκνωση των τιμών από τον Ιούνιο του 2021.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει δεχθεί τεράστια πίεση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με το κόστος ενέργειας και τροφίμων να εκτινάσσεται στα ύψη πέρυσι. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και δήλωσε ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει φέτος. Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας σήμερα βρίσκεται στο 2%.
Τα επιτόκια θα φτάσουν στο 3% και, πιθανότατα, να πρέπει να διατηρηθούν εκεί καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και όταν η ύφεση θα γίνεται όλο και πιο εμφανής. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει εμφατικά το Δεκέμβριο ότι «δεν κάνουμε στροφή, δεν αμφιταλαντευόμαστε, δείχνουμε αποφασιστικότητα», προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει «περισσότερο έδαφος να καλύψει».
Μιλώντας, νωρίτερα, την εβδομάδα που πέρασε, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου, είπε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης το Δεκέμβριο ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της το Μάρτιο με ρυθμό 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Αυτό το βήμα αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις της περιοχής. Εκείνη την εποχή, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε μέσο ποσοστό πληθωρισμού 8,4% για το 2022 , 6,3% για το 2023 και 3,4% για το 2024. Η εντολή της ΕΚΤ είναι να εργαστεί προς ένα ποσοστό πληθωρισμού 2%.
Τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε από 10% το Νοέμβριο σε 8,6% το Δεκέμβριο.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING Γερμανίας, είπε ότι αυτοί οι αριθμοί «δεν αποτελούν ανακούφιση, παρά μόνο μια υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι κυρίως φαινόμενο των τιμών της ενέργειας». «Η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα βασίσει τις αποφάσεις πολιτικής της σε εξαιρετικά ασταθείς τιμές ενέργειας. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει, κατά την άποψή μας, τα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά», ανέφερε ο Μπρζέσκι.
Ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης της Pantheon Macroeconomics, δήλωσε, επίσης, ότι βλέπει «λίγη ανακούφιση» στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, «που θα κρατήσει την ΕΚΤ σε εγρήγορση στην αρχή του έτους». Αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο.
Σε όρους εθνικής κατανομής, τα κράτη της Βαλτικής κατέγραψαν και πάλι τα υψηλότερα άλματα στον πληθωρισμό, με ποσοστό περίπου 20%. Στην Ελλάδα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο 7,6% από το 8,8% του Νοεμβρίου. Τότε ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα: 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά. Τέλος, σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι. Στο φυσικό αέριο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 27,8% και στα στερεά καύσιμα 23,2%, ενώ κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.