Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάϊντεν, κάνει διακρίσεις σε βάρος των εταιρειών του μπλοκ, δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όπως είπε, η ΕΕ είχε εμπλακεί σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ που είχαν κατευνάσει μόνο μερικές από τις ανησυχίες της μέχρι στιγμής. Σημείωσε ότι συναντήθηκε με την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, μια συνάντηση στην οποία αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της αμοιβαίας δέσμευσης σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.
«Οι ανησυχίες μας είναι τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις -στο (αμερικανικό) νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού-, σε βάρος των εταιρειών της ΕΕ», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση από κοινού, χτίζοντας διατλαντικές αλυσίδες αξίας, όχι να τις χωρίσουμε».
Ο IRA (νόμος Μπάϊντεν) εγκρίθηκε από τους νομοθέτες τον Αύγουστο και περιλαμβάνει δαπάνες ρεκόρ 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολιτικές ως προς το κλίμα και την ενέργεια. Αντιμετωπίστηκε με άμεση κριτική από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι μια σειρά από διατάξεις -συμπεριλαμβανομένων των πράσινων επιδοτήσεων, όπως οι εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική- απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η διαμάχη σε εμπορικό πόλεμο, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε λύσεις κατόπιν διαπραγμάτευσης, επικοινωνούμε με τις αρχές των ΗΠΑ σε διαφορετικά επίπεδα». Έχουμε μια ειδική ομάδα εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που συνεχίζει το έργο της. Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, ορισμένες από τις ανησυχίες μας αντιμετωπίζονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.»
Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι το μπλοκ εργάζεται για την ευρύτερη απάντηση της οικονομικής πολιτικής του σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας δεδομένων των προκλήσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και του IRA. Αυτό θα περιλαμβάνει μια επανεξέταση των υφιστάμενων επιδοτήσεων και κονδυλίων της ΕΕ και κατά πόσον χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι προσπαθούν να προσαρμόσουν τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις εταιρείες που βοηθούν την πράσινη μετάβαση, όπως είχε ζητήσει προηγουμένως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. «Αλλά εκεί, φυσικά, πρέπει να το διαμορφώσουμε προσεκτικά (την πολιτική) για να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάϊκλ ΜακΓκραθ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ θέλει να αποφύγει έναν «αγώνα επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων δεν πρέπει να ωφελούν χώρες με «μέσα και πόρους» να παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε εταιρείες, σε σχέση με άλλες.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να πάρει μαθήματα από τον IRA. «Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ορισμένες εσωτερικές πτυχές των βιομηχανικών πολιτικών μας, όπως η κρατική βοήθεια, η μείωση της γραφειοκρατίας».