Πάντα έχει ενδιαφέρον το Νταβός και δεν μπορούμε να το προσπερνάμε αβασάνιστα, ακόμη και αν οι προβλέψεις των προσωπικοτήτων που παρελαύνουν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν επιβεβαιώνονται απολύτως στην πορεία. Σταχυολογώντας πολλά από όσα ακούστηκαν φέτος από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ιστορικούς κα, κρατάμε τα εξόχως σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο, με δεδομένες, ασφαλώς, τις γεωπολιτικές κρίσεις που συντελούνται στον παρόντα χρόνο, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες αβεβαιότητας μαζί με τον προηγηθέντα όλεθρο του Covid.
Σε ότι αφορά, ειδικότερα, τη γενική προσπάθεια για την περίφημη «μετάβαση», που επηρεάζει τόσο την ΕΕ, όσο και τα κράτη-μέλη κατά περίπτωση, τις οικονομίες, τις κοινωνίες κλπ, δίνουμε έμφαση στην τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία δήλωσε από το Νταβός ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται νέο νόμο στοχεύοντας στις πράσινες βιομηχανίες της περιοχής, με την ελπίδα να κάνει την Ευρώπη το σπίτι της καθαρής τεχνολογίας και της καινοτομίας. «Θα υποβάλουμε έναν νέο νόμο Net-Zero Industry... Ο στόχος θα είναι να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα εξετάσουμε ιδιαίτερα πώς να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας».
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να μας επιτρέπει να κλιμακώνουμε γρήγορα και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τομείς ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του καθαρού μηδενός. Αυτό περιλαμβάνει αιολική ενέργεια, αντλίες θερμότητας, ηλιακή ενέργεια, καθαρό υδρογόνο, αποθήκευση και άλλα», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Και, βεβαίως, συνδέονται όλα αυτά άμεσα με τη σαρωτική νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία εγκρίθηκε τον Αύγουστο και περιλαμβάνει δαπάνες ρεκόρ 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, έχοντας προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και αρκετούς μήνες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να χορηγήσει φορολογικές εκπτώσεις σε πολίτες που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική. Αυτό αποτελεί απειλή για τις επενδύσεις στην Ευρώπη.
Επ’ αυτού και πολλών άλλων ζητημάτων συναφών ή μη, πάντως, σημαντικών για το οικονομικο-πολιτικό περιβάλλον της περιόδου που διανύουμε, καταγράφουμε με τίτλους δηλώσεις συμμετεχόντων στο φετινό WEF.
-Ο Valdis Dombrovskis, Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίο, αφού τόνισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να «χτίσουν διατλαντικές αλυσίδες αξίας» για την πράσινη μετάβαση, «όχι να τις διαλύσουν».
-Ο Pedro Sanchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμίσει ορισμένες εσωτερικές πτυχές των βιομηχανικών πολιτικών της, όπως η κρατική βοήθεια και η μείωση της γραφειοκρατίας.
-O Michael McGrath, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, δήλωσε η ΕΕ θέλει να αποφύγει έναν «αγώνα επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων δεν πρέπει να ωφελούν επιλεκτικά χώρες και εταιρίες.
-Ο Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, συζητά τις προοπτικές του για την απασχόληση στην Ευρώπη και τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
-Η Magdalena Rzeczkowska, υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας είπε ότι η κρατική βοήθεια της ΕΕ θα μπορούσε να προσθέσει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.
-Ο Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας UniCredit, συζητώντας τις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης και τις πιστωτικές συνθήκες στην ήπειρο προέβλεψε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση.
-Ο Mario Centeno, Διοικητής της Banco de Portugal και μέλος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν «τουλάχιστον» μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.
-O Klaas Knot, Πρόεδρος της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει με μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της για τον καθορισμό των επιτοκίων.
-Ο Oleksiy Chernyshov, Διευθύνων Σύμβουλος του ουκρανικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Naftogaz, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για να επιλύσει γρήγορα τα προβλήματα αθέτησης χρεών.
-Ο Volodymyr Zelenskyy, Ουκρανός πρόεδρος, είπε (μέσω τηλεδιάσκεψης) ότι «η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να ξεπεράσει μια επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού μας εχθρού».
-Ο Peter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, επέκρινε έντονα τις κυρώσεις της EE κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν βλάψει τις οικονομίες των μελών της περισσότερο από τον στόχο τους.
-Ο Maarten Wetselaar, Διευθύνων Σύμβουλος της Cepsa, λέει ότι η Ευρώπη «θέλει να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη παράγοντας πολύ πράσινη ενέργεια», προσθέτοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή μετάβαση πάνε μαζί».
-Ο Niall Ferguson, ιστορικός, υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν βιώνει μεγάλη απο-παγκοσμιοποίηση και πως όλα είναι ένας «αντικατοπτρισμός»…
-Ο Christian Klein, Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού τεχνολογικού κολοσσού SAP, είπε ότι ο κόσμος εισέρχεται στην επόμενη φάση της παγκοσμιοποίησης και είναι σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξος για τις προοπτικές -της τεχνολογίας.
-Ο José Viñals, πρόεδρος της Standard Chartered, εκτίμησε ότι η Ασία και η Μέση Ανατολή θα οδηγήσουν την ανάπτυξη φέτος, με το άνοιγμα της Κίνας να δίνει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη των αγορών.