Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη φράση «παραμένω στην πορεία» όταν αναφέρεται σε επικείμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, αλλά ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς αμφιβάλλουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την στάση του απολύτου ελέγχου της κατάστασης για πολύ περισσότερο.
Η ΕΚΤ εισήλθε σε καθεστώς πίεσης πέρυσι, με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Αυτές οι αποφάσεις ώθησαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 2%.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια διαδοχική πτώση του πληθωρισμού δύο μηνών, αλλά αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, εξ ου και αρκετά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ σχετικά με το πώς πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου του λόγου της Λαγκάρντ «θα παραμείνουμε στην πορεία διασφάλισης της έγκαιρης μείωσης του πληθωρισμού».
Όμως, οι παρατηρητές της ΕΚΤ ρωτούν: για πόσο;
«Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη στις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, με μερικά συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να υποδεικνύουν περαιτέρω αυξήσεις το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Φραντσέσκο Μαρία ντι Μπέλα, αναλυτής σταθερού εισοδήματος της UniCredit.
«Το μέγεθος αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η χαμηλότερη πίεση των τιμών πιθανότατα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50, τον Μάιο και τον Ιούνιο», πρόσθεσε.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, φέρεται να είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες κινήσεις επιτοκίων πέρα από τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.
Οι αγορές κινούνται, πάντως, στις 50 μονάδες βάσης για τις επόμενες δύο συναντήσεις, η μία από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και η άλλη τον Μάρτιο.
Δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι αγορές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο, όταν το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφωθεί στο 3,25%.
«Πόσο μακριά θα μπορέσει πραγματικά να φτάσει η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο μένει να φανεί», ρωτούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι «ένα τερματικό επιτόκιο 3,50-3,75% φαίνεται πιθανό», αλλά η ΕΚΤ «δεν μπορεί να αποκλίνει πάρα πολύ για πάρα πολύ καιρό από αυτό της Fed».
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εάν η Federal Reserve θα μπορούσε να τερματίσει τον κύκλο πίεσης στις προσεχείς συνεδριάσεις μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.
«Επομένως, εάν οι ΗΠΑ εισέρχονταν σε μια πιο σοβαρή ύφεση από ότι αναμενόταν και/ή η Fed μείωνε επιθετικά τα επιτόκια ως απάντηση σε οποιαδήποτε επιβράδυνση, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσαν να σταματήσουν νωρίτερα», σημειώνεται αρμοδίως.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη φαίνεται να εκπλήσσουν ανοδικά. Τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη αγορών της ευρωζώνης, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, έδειξαν θετική ανάπτυξη.
Αυτό μειώνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να χρειαστεί να τερματίσει ή ακόμα και να επαναφέρει τον αυστηρό ελεγκτικό της τόνο, αλλά οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει στην ίδια δύσκολη πορεία για πολύ περισσότερο.