Στις έξι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας -δεδομένου ότι τα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα εξακολουθούν να είναι τρικυμιώδη, ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά παραμένει υψηλός και επίμονος και η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική- αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Pierre Gramegna.
Όπως είπε ο υπουργός, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν σταθερά:
*τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
*την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο -κάθε φορά- δημοσιονομικό χώρο,
*την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
*την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
*την αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
*την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Κλάους Ρέγκλινγκ στο «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πιερ Γκραμένια αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία -παρά τη διπλή κρίση πανδημίας και ενέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν. Αυτό -συμπλήρωσε- ήταν εφικτό επειδή η οικονομία της χώρας είναι δομικά βελτιωμένη λόγω των μεταρρυθμίσεων. Και τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κρατώντας αυτά που κερδήθηκαν στο παρελθόν, διατηρώντας τη δημοσιονομική τροχιά και μένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν και άλλο την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και των αγορών».
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:
«Αγαπητέ φίλε Pierre, αξιότιμε κ. Gramegna. Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζω στο υπουργείο Οικονομικών.
Η σημερινή πρώτη επίσκεψή σας στην Αθήνα με την ιδιότητα του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδετε στην συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της τακτικής, αποτελεσματικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ESM. Συνεργασία η οποία, υπό την ηγεσία του προκατόχου σας κ. Klaus Regling, είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει να τα έχει επί των ημερών σας, και θα γίνει ακόμα πιο παραγωγική.
Η πολυετής εμπειρία σας ως υπουργού Οικονομικών της χώρας σας και μέλους του Eurogroup σε δύσκολες συγκυρίες της περασμένης δεκαετίας, και η δημιουργική μας συνεργασία στο Eurogroup και το Ecofin επί 2,5 χρόνια -στη διάρκεια των οποίων βρεθήκαμε όλοι ξανά αντιμέτωποι με ιδιαιτέρως δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες- αποτελούν εγγύηση για αυτό.