Σε αύξηση των τριών βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και μετά θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει.
Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα. Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω. Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Να σημειωθεί πως η τελευταία αύξηση έρχεται ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να έχει σημειώσει τα υψηλά του στην Ευρωζώνη και να ακολουθεί καθοδική τροχιά, παραμένοντας πάντως σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορυφή του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, στο 10,1% τον Νοέμβριο, 9,2% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω στο 8,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat.