Οι κυρώσεις λειτουργούν, διατείνονται ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί. Το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναινετικό κοινό ανακοινωθέν που να καταδικάζειτον πόλεμο της Ρωσίας. Αντίθετα, η χώρα υποδοχής Ινδία, εξέδωσε μια «σύνοψη της προεδρίας» μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την κοινή δήλωση…
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, πάντως, δήλωσε ότι εξετάζονται πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καθώς τα τρέχοντα μέτρα έχουν αποδειχθεί «πολύ αποτελεσματικά». «Είμαστε στη διαδικασία καθορισμού αυτών των νέων κυρώσεων. Προς το παρόν, θέλω απλώς να επιμείνω στο γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί και έχουν αποφασιστεί είναι πολύ αποτελεσματικές», είπε ο Μπρούνο Λε Μερ. «Όταν βλέπεις τα έσοδα από το πετρέλαιο που μειώνονται στη Ρωσία, χάρη στην κύρωση, όταν εξετάζεις τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει, περισσότερα από 58 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορείς να πεις ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αποτελεσματικές», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η Ουκρανία συμπλήρωσε ένα χρόνο από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εμμείνει «σε μια πολύ σαφή, ισχυρή εφαρμογή των κυρώσεων». «Οι κυρώσεις θα είναι όλο και πιο αποτελεσματικές [μακροπρόθεσμα], επομένως πρέπει να είμαστε αρκετά σίγουροι. Πρέπει να είμαστε σταθεροί, πρέπει να είμαστε δυνατοί. Αυτή ακριβώς είναι η στάση που έχουν επιλέξει όλα τα ευρωπαϊκά μέλη», είπε ο Λε Μερ. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες «είναι ενωμένες αντιμετωπίζοντας αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αντιμετωπίζοντας αποφάσεις κυρώσεων. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής των G-20, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επηρεάσει σημαντικά το Κρεμλίνο. Η Ρωσία παρουσιάζει τώρα ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, παρόλο που με ορισμένα μέτρα, η ρωσική οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από ότι αναμενόταν αρχικά, είπε η Γέλεν.
«Το ανώτατο όριο τιμής που βάλαμε στο ρωσικό πετρέλαιο μειώνει σαφώς σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. Τα έσοδα της Ρωσίας μειώθηκαν τον Ιανουάριο σχεδόν κατά 50% από εκείνα που ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Ινδία. «Έτσι, η Ρωσία υποφέρει όσον αφορά τον προϋπολογισμό της και την ικανότητά της να αποκτήσει αυτό που χρειάζεται. Και, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε περαιτέρω κυρώσεις. Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την ικανότητα της Ρωσίας να πολεμήσει αυτόν τον άδικο πόλεμο».
Στην σύνοδο των G20, «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις. Αναγνωρίζοντας ότι η G-20 δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, αναγνωρίζουμε ότι τα θέματα ασφάλειας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», προστίθεται στην ανακοίνωση. Εκτός από τις χώρες G-7, το μπλοκ G-20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.
Η Ινδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G-20, έχει κρατήσει μια σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση για τον πόλεμο. Αναζήτησε μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό της κρίσης. Ταυτόχρονα, η χώρα ενίσχυσε απότομα τις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα , αγοράζοντας φθηνό ρωσικό πετρέλαιο καθώς οι περισσότερες άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις.
Το Reuters ανέφερε ότι οι οικονομίες της G-7 συμφώνησαν να επανεξετάσουν το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο. Η συνάντηση της G-20 έλαβε χώρα αφού το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων την Παρασκευή, ζητώντας τον τερματισμό του βάναυσου πολέμου στην Ουκρανία και καλώντας το Κίεβο και τη Μόσχα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο, η κινεζική κυβέρνηση προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη «σωστή προσέγγιση» στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι το Πεκίνο θέλει να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο».
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε πρόσφατα τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από το μπλοκ ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου. Το εμπάργκο ήρθε ακριβώς δύο μήνες αφότου η Δύση έκανε το πιο σημαντικό βήμα που είχε μέχρι τώρα για να εμποδίσει τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με έσοδα από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η Ομάδα των 7 εφάρμοσε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό ήρθε παράλληλα με την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού θαλάσσιου αργού από την ΕΕ, καθώς και τις αντίστοιχες απαγορεύσεις από άλλους εταίρους της G-7. Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.