Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευση σήμερα η Eurostat, με τον δείκτη πάντως να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις τιμές σε δομικό επίπεδο να σημειώνουν νέο άλμα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 20 χώρες του ευρώ επιβράδυνε στο 8,5% το Φεβρουάριο από 8,6% ένα μήνα νωρίτερα, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 8,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια σημείωσε και νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα σταθεροποιηθεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης για τη συνεδρίαση της στα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι επίμονες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ωστόσο προβληματίζουν τα στελέχη της ΕΚΤ, με αρκετούς αξιωματούχους της τράπεζας να τονίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι και νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο είναι "πιθανές", ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της όσο χρειαστεί προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, τονίζοντας πάντα ότι οι αποφάσεις της τράπεζας καθορίζονται από τα στοιχεία.
Για την Ελλάδα τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο.
Συνολικά έξι χώρες της ζώνης καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού (Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%), ενώ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης ο πληθωρισμός ενισχύθηκε: από 9,2% στο 9,3% στη Γερμανία και από 7% στο 7,2% στη Γαλλία.