Οι επενδυτές πούλησαν αμερικανικές μετοχές και συσσωρεύτηκαν στα ομόλογα καθώς ανησυχούσαν για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των τραπεζών των ΗΠΑ, και ενώ προετοιμάζονταν για μια έκθεση ως προς τους μισθούς που θα επηρεάσουν την πολιτική της Federal Reserve.
Ο δείκτης blue chip S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,8% την Πέμπτη και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε 2,1%. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο χρηματοοικονομικός υποδείκτης του S&P 500 υποχώρησε κατά 3,9% λόγω των ανησυχιών για την αξία των τραπεζών που κατέχουν ομόλογα και άλλα χρεόγραφα. Η κίνηση ακολούθησε την ανακοίνωση της τράπεζας Silvergate την Τετάρτη ότι θα λήξει εν μέσω αναλήψεων από καταθέτες και ενδείξεων ότι η Silicon Valley Bank σχεδίαζε μια πώληση μετοχών για να στηρίξει την κεφαλαιακή της βάση.
Οι μετοχές της JPMorgan Chase, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo -των τεσσάρων μεγαλύτερων δανειστών στις ΗΠΑ ανά περιουσιακά στοιχεία- υποχώρησαν από 4,1% έως 6,2%. Η ύφεση των χρηματοοικονομικών μετοχών ήρθε καθώς οι έμποροι συσσωρεύτηκαν στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου να πέφτουν απότομα. Οι αποδόσεις των ευαίσθητων στα επιτόκια διετούς ομολόγων μειώθηκαν κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,89%, ενώ αυτές του 10ετούς ομολόγου μειώθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,92%. Οι αποδόσεις κινούνταν αντιστρόφως στις τιμές των ομολόγων. Οι κινήσεις έγιναν ενόψει της έκθεσης μισθοδοσίας των ΗΠΑ σήμερα, με στοιχεία που παρέχουν πληροφορίες για την κατεύθυνση της οικονομίας σε μια περίοδο ισχυρού πληθωρισμού. «Η διατήρηση των στοιχημάτων για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι πλέον πολύ λιγότερο ελκυστική και δεν αξίζει τον κίνδυνο να εκπλαγείς από τα αδύναμα δεδομένα της αγοράς εργασίας αύριο», δήλωσε ο Edward Al-Hussainy, ανώτερος αναλυτής στην Columbia Threadneedle. «Ο δρόμος προς τη μικρότερη αντίσταση σήμερα ήταν να κερδίσουμε κέρδη από αυτά τα στοιχήματα και να μειώσουμε την έκθεση στις αγορές».
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του περασμένου μήνα ήταν απροσδόκητα ισχυρή, αυξάνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια εν μέσω σκληρών ρητορικών από τη Fed. «Τα καλά νέα μακροοικονομικά ισοδυναμούν με τρομερά νέα της αγοράς», δήλωσε ο Florian Lelpo, επικεφαλής του διαχειριστή χαρτοφυλακίου μακροοικονομικών και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Lombard Odier Investment Managers. Πρόσθεσε ότι μια άλλη ισχυρή ένδειξη μισθοδοσίας θα «επιβεβαιώσει ότι χρειάζονται περισσότερα για να περιοριστεί ο δυναμισμός στην αγορά εργασίας». Στην εξαμηνιαία κατάθεσή του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να επιστρέψει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αλλά τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση». Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 211.000 την περασμένη εβδομάδα, πάνω από τις προσδοκίες για 192.000 και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο. Ήταν η πρώτη φορά σε οκτώ εβδομάδες που οι αιτήσεις ανεργίας ξεπέρασαν τις 200.000. «Ακόμη και μετά τη σημερινή αναφερόμενη αύξηση, το επίπεδο των αιτημάτων ανεργίας παραμένει πολύ χαμηλό. . . οι περισσότερες εταιρείες είτε εξακολουθούν να προσλαμβάνουν είτε κρατούν τους υπαλλήλους τους», δήλωσε ο Joshua Shapiro, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην εταιρεία συμβούλων Maria Fiorini Ramirez.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι ομοτίμων, υποχώρησε 0,4%. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,8 τοις εκατό τον μήνα καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού δημόσιου χρέους αυξήθηκαν και οι έμποροι ανέβασαν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές δυσκολεύτηκαν να σημειώσουν πρόοδο καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα δεδομένα. Ο Stoxx 600 σε όλη την περιοχή έκλεισε με πτώση 0,2%, ο γερμανικός Dax παρέμεινε σταθερός και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,1%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε 0,6% χαμηλότερα, καθώς οι μετοχές της εξόρυξης υποχώρησαν λόγω των φόβων ότι ένα ισχυρότερο δολάριο θα περιόριζε τα κέρδη. Στην Ασία, ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε 0,4% μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1 τοις εκατό και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,4 τοις εκατό - η χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2020. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,6 τοις εκατό λόγω των φόβων ότι το ράλι της αγοράς μετοχών στις μετοχές που σχετίζονται με την Κίνα μετά την άρση της χώρας από το μηδενικό Covid η πολιτική εξασθενούσε. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent και το ισοδύναμο των ΗΠΑ West Texas Intermediate να υποχωρούν κατά 1,2% και 1,3%, αντίστοιχα.