Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν άνοδο το απόγευμα της Πέμπτης, ανακάμπτοντας από προηγούμενες απώλειες που ακολούθησαν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο σχέδιό της να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κρίνοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ είπε ότι παρακολουθεί στενά τις «τρέχουσες εντάσεις στην αγορά» και «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».
Η κεντρική τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία εάν χρειαστεί για να ανταποκριθεί σε μια κρίση ρευστότητας «αλλά αυτό δεν είναι αυτό που βλέπουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ και ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν πολύ πιο ανθεκτικές από ότι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και χωρίς συγκέντρωση έκθεσης στην Credit Suisse.
Ορισμένοι αναλυτές περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα επέλεγε μια μικρότερη αύξηση 25 μονάδων βάσης για να εξισορροπήσει τις πληθωριστικές πιέσεις έναντι του κινδύνου πρόσθετης πίεσης στις αγορές, ιδιαίτερα μετά την απότομη πώληση των τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη και η Credit Suisse εκμεταλλεύθηκε τη «σανίδα σωτηρίας» από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Ωστόσο, οι αγορές παρέμειναν σχετικά σταθερές μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία τελικά δεν δημιούργησε εκπλήξεις. Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ελήφθη με «πολύ μεγάλη πλειοψηφία… και σε χρόνο μάλλον ρεκόρ». Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν άφησε περιθώρια ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να σταματήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική και να κάνει τον απολογισμό της.
Η τελευταία κίνηση της ΕΚΤ ανεβάζει το επιτόκιο αναφοράς, στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, στο 3%. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει, ως τώρα, τα επιτόκια σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε η ΕΚΤ την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνέχισε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο.
Στο 8,5%, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα ήταν πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Και τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Υπάρχουν, βεβαίως, αυξανόμενες ανησυχίες ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, η οποία έπληξε τις τραπεζικές μετοχές, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο δανεισμό. Αυτό θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, μειώνοντας την ανάγκη για αυξήσεις επιτοκίων. Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι «επίμονα αυξημένες εντάσεις στην αγορά» θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τους ήδη αυστηρότερους πιστωτικούς όρους. Η αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά είχε επιβραδυνθεί περαιτέρω από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιόρισε τη ζήτηση. Μια «εξασθένηση της τραπεζικής πίστωσης θα συνέβαλε σε χαμηλότερες πιέσεις τιμών από ότι αναμενόταν επί του παρόντος», πρόσθεσε.
Με βάση τις προβλέψεις που έγιναν στις αρχές Μαρτίου πριν από την κατάρρευση της SVB, τα στελέχη της ΕΚΤ βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, χαμηλότερο από το 6,3% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο. Ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία της καθοδήγησης από οικονομικά δεδομένα στη λήψη αποφάσεων πολιτικής, είπε η Λαγκάρντ. Τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στο 2% παρέμεινε «άθικτη».