Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά οικονομικών και επιχειρηματικών τομέων, δήλωσαν και οι δύο χώρες την Τετάρτη. Εξέχουσα θέση στη λίστα έχει η αύξηση της χρήσης του «τοπικού» νομίσματος, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το Κρεμλίνο ήταν πιο σαφές δηλώνοντας ότι το γιουάν και το ρούβλι αντιπροσωπεύουν, ήδη, τα δύο τρίτα των πληρωμών των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Άλλοι τομείς που καλύπτει η συμφωνία περιλαμβάνουν: την επέκταση του διμερούς εμπορίου, τη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και την ανάπτυξη σιδηροδρομικών και άλλων διασυνοριακών υποδομών εφοδιαστικής.
Η Κίνα ήταν, ούτως ή άλλως, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Οι επίσημες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές αποκάλυψαν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τους αριθμούς ή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ σημείωσαν ότι το σχέδιο επικεντρώθηκε στα χρόνια πριν από το 2030. Η επιβεβαίωση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Το Πεκίνο, ως γνωστόν, έχει αρνηθεί να την χαρακτηρίσει εισβολή, ενώ ζήτησε ειρηνευτικές συνομιλίες…
Ο Σι έκανε στη Μόσχα την πρώτη του επίσκεψη από τότε που εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως πρόεδρος νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εδραιώνοντας περαιτέρω την εξουσία του. «Η ρωσική πλευρά πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο», ανέφερε η ανακοίνωση της Κίνας. «Η στρατιωτική μπάντα έπαιξε τους εθνικούς ύμνους της Κίνας και της Ρωσίας». Η ανάγνωση, πάντως, της οικονομικής συμφωνίας από τη Ρωσία περιελάμβανε περισσότερες λεπτομέρειες από εκείνη του Πεκίνου. Ενώ η κινεζική πλευρά είπε μόνο ότι θα «δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά τον όγκο του διμερούς εμπορίου έως το 2030», η ανακοίνωση του Κρεμλίνου περιέγραψε την προγραμματισμένη ανάπτυξη του εμπορίου ως «πολλαπλάσια». Οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 49% πέρυσι σε όρους γιουάν στα 763,75 δισεκατομμύρια γιουάν (110,89 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση μέσω Wind Information. Αυτό είναι ταχύτερο από την αύξηση κατά περίπου 28% το 2021.
Σε μια άλλη λεπτομέρεια που δεν ανέφερε η κινεζική πλευρά, η ρωσική δήλωση ανέφερε ότι, «όσον αφορά τις επενδύσεις, οι χώρες μας έχουν συντάξει ένα πακέτο 80 σημαντικών και πολλά υποσχόμενων διμερών έργων σε διάφορους τομείς αξίας περίπου 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων». «Υποστηρίζουμε τη χρήση κινεζικού γιουάν στις συναλλαγές μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των εταίρων της στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το δολάριο ΗΠΑ, βεβαίως, παραμένει μακράν το κυρίαρχο νόμισμα για τις παγκόσμιες συναλλαγές, αν και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του γιουάν έχει ανέβει από τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Το Πεκίνο έχει πιέσει για διεθνοποίηση του νομίσματός του, καθώς και αυτάρκεια στον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων. Η Κίνα και η Ρωσία επεκτείνουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τμήματα της Κίνας. Αν και το Πεκίνο δεν έδωσε λεπτομέρειες, μια δήλωση από τη ρωσική πλευρά αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού «Power of Siberia» κατά 50% πέρυσι. Οι δύο χώρες συμφώνησαν, εξ άλλου, χωριστά να συνεργαστούν στα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν επίσημες ανακοινώσεις. Η ρωσική πλευρά είπε ότι περιλάμβανε κοινή παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και άλλη συνεργασία μεταξύ των κρατικών μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών.
Ο Σι έδωσε «σημαντική προσοχή» στα κινεζικά σχέδια για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία σε μια κατ′ ιδίαν συνομιλία με τον Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο. Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι εναπόκειται στη «Δύση και το Κίεβο» να δείξουν «ετοιμότητα» προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση, σύμφωνα με την ανάγνωση της ρωσικής πλευράς. Την Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο Σι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την εισβολή, ανέφερε η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε μόνο ότι η χώρα «παραμένει σε επικοινωνία με όλα τα μέρη».