Τουλάχιστον το 40% των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ΕΕ – από ηλιακούς συλλέκτες έως αντλίες θερμότητας – θα πρέπει να κατασκευαστεί εντός των συνόρων της έως το 2030 βάσει νέων σχεδίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει μια σειρά από προτεινόμενους στόχους και μεταρρυθμίσεις που συνθέτουν συλλογικά το Green Deal για τη βιομηχανία. Είναι μια ρητή απάντηση στην κυριαρχία της Κίνας στον τομέα και στο κύμα επιδοτήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που ανακοινώθηκαν με το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, πέρυσι.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτούς τους αντιπάλους, η Επιτροπή λέει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τη «γραφειοκρατία», να τερματίσουν την «υπερβολική» γραφειοκρατία και να επιταχύνουν τα μηδενικά έργα. Καλεί επίσης το μπλοκ να αυξήσει την παραγωγή «κρίσιμων πρώτων υλών» για την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, η Επιτροπή έχει χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τα χρήματα που μπορούν να μοιράσουν οι κυβερνήσεις σε εταιρείες χαμηλών εκπομπών άνθρακα - ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο για έναν αγώνα επιδοτήσεων με άλλα έθνη. Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για το πώς τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσουν μια τόσο μεγάλη βιομηχανική μετάβαση .
Δημοσιεύθηκε επίσης μια μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ , η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους να επωφεληθούν από την επέκταση της φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Επιτροπή έχει πλαισιώσει όλες αυτές τις προτάσεις ως βασικό μέρος της φιλοδοξίας της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Όλες οι προτάσεις πρέπει τώρα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ προτού τεθούν σε ισχύ. Τα κύρια ερωτήματα, εν προκειμένω, είναι:
-Γιατί η ΕΕ εκπόνησε ένα Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας;
-Ποιοι είναι οι στόχοι για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ;
-Πώς θα μείωνε η ΕΕ τη «γραφειοκρατία» για έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα;
-Πώς σχεδιάζει η ΕΕ να προμηθευτεί «κρίσιμες πρώτες ύλες»;
-Πώς προτείνει η ΕΕ τη μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας;
-Πώς θα χρηματοδοτηθεί και θα επιδοτηθεί η πράσινη βιομηχανία της ΕΕ;
-Πώς θα δημιουργούσε το σχέδιο «θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης»;
-Πώς στοχεύει το σχέδιο να διασφαλίσει το «δίκαιο εμπόριο» για τις «πράσινες» επιχειρήσεις;