Βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα. Φέτος, η αύξηση των βασικών αποδοχών από 1/4/2023 το επηρεάζουν, εφόσον οι σχέσεις εξηρτημένης εργασίας είναι ισχυρές έως την 1η Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός πλήρους απασχόλησης ανέβηκε στα 780 ευρώ μικτά, ήτοι 667 ευρώ καθαρά και το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες στα 34,84 ευρώ, οπότε αυτό ευεργετεί και το Δώρο.
Συνυπολογιζομένου, λοιπόν και του επιδόματος αδείας στις τακτικές αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται κάθε μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166. Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.΄Αρα, εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.
Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη αυτή τη χρονική περίοδο (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για εκείνους που αμείβονται με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Αν, ωστόσο, η σχέση εργασίας μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από
οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Πέρα από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Σε σχέση με την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, ειδικότερα, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα
ασθενείας. Αν πχ, ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.