Ορατό το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Χ.Α. τουλάχιστον από έναν οίκο αξιολόγησης, ακόμα και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πριν από μία εβδομάδα το θέμα ετέθη από ξένους διαχειριστές στην εκδήλωση για τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που διοργάνωσε η Wood, ρωτώντας την διοίκηση του Χ.Α. υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο τον λόγο που η αγορά δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοντά ήδη ένας οίκος, ο MSCI και πως το θέμα θα είχε κλείσει αν η χώρα είχε πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας του εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα άλλωστε με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις στην Βουλή. Τότε, πολύ σύντομα θα έρθει και η αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τουλάχιστον έναν ξένο οίκο, με όλες τις εκτιμήσεις να συντείνουν στον MSCI.
H συνεργασία του Χ.Α. με τον MSCI, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ στενή το τελευταίο διάστημα, μετά την διαπραγμάτευση του συμβολαίου του οίκου στην ελληνική αγορά παραγώγων. Πάνω από 100 συμβόλαια διαπραγματεύονται τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα με τους ξένους επενδυτές να ποντάρουν στα συμβόλαια διάρκειας τριών μηνών. Δηλαδή, τον Ιούνιο θα ανοίξουν συμβόλαια με στόχο το τρίτο τρίμηνο, τον Σεπτέμβριο, που συμπίπτει και με το 9μηνο της χρονιάς, που η εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης θα είναι πιο σαφή.
Η διοίκηση του Χ.Α. αναγνωρίζει πάντως, ότι η επενδυτική βαθμίδα της χώρας πηγαίνει μαζί με την αναβάθμιση της αγοράς, από την άλλη πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να τρέξει πιο γρήγορα η όλη διαδικασία. Τον τελευταίο χρόνο πάντως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της αγοράς, όπως η βελτίωση των διαδικασιών για τον δανεισμό τίτλων. Για τον οίκο FTSE που είναι ένας από αυτούς που εγκρίνουν την κατάταξη μιας αγοράς στην κατηγορία των ώριμων ή των αναδυόμενων, το Χ.Α. πληροί τις προϋποθέσεις. Τα βασικά κριτήρια, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κοντόπουλου, είναι δύο: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P, Fitch, Moody’s και DBRS, κάτι, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι θέμα χρόνου να συμβεί ενδεχομένως εντός του 2023, διαφορετικά την επόμενη χρονιά.
Και το δεύτερο, η αύξηση της διασποράς των μετοχών. Ήδη, ασκούνται πιέσεις σε εισηγμένες, όπως η Βιοχάλκο, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι έχουν το 83,95% και με τα «φίλια χαρτοφυλάκια» (π.χ. θεσμικούς, ή άλλα με την οικογένεια χαρτοφυλάκια) εκτιμάται ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 86%.
Από την άλλη, το Χ.Α. είναι δέσμιο των αποφάσεων και κυρίως των κινήσεων από το ΤΧΣ για την μείωση της συμμετοχής του στις τράπεζες, κάτι, που, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα τρέξει μετά τις εκλογές. Στην Άλφα το ΤΧΣ ελέγχει το 9%, στην ΕΤΕ το 40,39%, στην Eurobank σχεδόν το 1,4% και στην Πειραιώς το 27%. Μαζί με τις επερχόμενες δημόσιες εγγραφές, όπως του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα επικείμενα placements, όπως ενδεχομένως στην Cenergy, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη και του κριτηρίου της ελεύθερης διασποράς.