Μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα είναι σε ισχύ το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την τραγωδία με τους δεκάδες (πάνω από 80 ως το βράδυ της Τετάρτης) νεκρούς μετανάστες και ακόμη περισσότερους αγνοουμένους από το ναυάγιο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, «με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».
Όλα τα εγχώρια και τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία είχαν συνεχή ρεπορτάζ για το ναυάγιο που είναι το πλέον πολύνεκρο στην Ελλάδα από τότε που 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Λέσβου τον Οκτώβριο του 2015.
Τους φόβους για εκατοντάδες αγνοουμένους επισήμανε το Reuters λόγω της ανατροπής του σκάφους, επικαλούμενο τις εκτιμήσεις του αριθμού των επιβαινότων στο πλοίο που κυμαίνονταν από 400 έως 750…
Το Forbes αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης ότι «το ναυάγιο φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αναλάβει το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2015 που συγκρούστηκε με κατοίκους που διέφυγαν από τη βία στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής. Μέχρι το τέλος του 2016, σχεδόν 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές. Η Ελλάδα είναι μια δημοφιλής διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Η Ελλάδα είδε 20πλάσια αύξηση στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο το 2015 καθώς έφτασαν 857.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Σύριοι και Αφγανοί. Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης περισσότερους από 70.000 Ουκρανούς πρόσφυγες το 2022, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περίπου 71.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα δια θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Περισσότεροι από 1.000 έχουν πεθάνει ή αγνοούνται.
Η μεταναστευτική κρίση υπήρξε βασικό ζήτημα κατά τις εκλογές του 2023 στην Ελλάδα, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική καταστολή της κυβέρνησής του, τόνισε το Forbes.
Εκτενές ρεπορτάζ είχε, εξ άλλου, ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσαν πως θα αναστείλουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες καθώς έγινε εμφανές το μέγεθος της τραγωδίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι είναι βαθιά λυπημένη για την τραγωδία. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ριζικές μεταρρυθμίσεις στους νόμους για τη μετανάστευση και ένα νέο σύμφωνο με την Τυνησία για τη μείωση της μετανάστευσης, με συγκεκριμένα κονδύλια που προορίζονται για τον περιορισμό της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.
Το France 24 ανέφερε πως περίπου 100 άνθρωποι διασώθηκαν μετά την ανατροπή του σκάφους σε διεθνή ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος σε μια επιχείρηση που περιπλέκεται από τους ισχυρούς ανέμους.