Και ξαφνικά εκεί που γινόταν λόγος για εγκλωβισμένα ξένα χαρτοφυλάκια στο ελληνικό χρηματιστήριο και εν γένει σε ελληνικές επιχειρήσεις, σκάνε στην «τούρλα του Σαββάτου» και την ώρα που αναζητείται συμφωνία μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς ελληνικών εταιρειών με επανεμφάνιση παικτών όπως η BC Partners.
Μετά τον τομέα υαλουργίας της Frigoglass που πέρασε στην GZI Mauritius Limited, έναντι 225 εκατ. δολαρίων (200 εκατ. ευρώ), ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Pharmaten στην BC Partners, έναντι ποσού άνω των 300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα άλλη μια συμφωνία αυτή τη φορά στο εσωτερικό, ανακοινώθηκε και αφορά την εξαγορά του 25% της Green Cola από τον Ι. Χήτο.
Από τις τελευταίες αυτές συμφωνίες μπορούν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα που αφορούν τόσο στην δυναμική των ελληνικών εταιρειών, άσχετα από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, όσο και την πολύ χαμηλή αποτίμηση που δημιουργεί ευκαιρίες για υπεραξίες σε ξένους επενδυτικούς ομίλους αλλά και σε όσοςυς διαθέτουν ρευστότητα μη εξαρτώμενη από τις Τράπεζες.
Έτσι το businesenergy, επιχειρεί μια καταγραφή της παρουσίας των ξένων επενδυτικών ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εισηγμένων ελληνικών ομίλων, πέρα από αυτές που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες, η οποία φαίνεται σημαντικότατη.
Βέβαια είναι σαφές ότι κάποιο ξένοι θεσμικοί , όπως για παράδειγμα η Capital, έχουν μειώσει την έκθεσή τους, ενώ άλλοι, όπως η Fidelity, την έχουν διατηρήσει ή και ενισχύσει. Στο σύνολο όμως μάλλον έντονη χαρακτηρίζεται η παρουσία των ξένων επενδυτών και όχι μειούμενη.
Λόγω του θεσμικού πλαισίου είναι σαφές ότι αναφορά μπορεί να γίνει με ασφάλεια στους ομίλους που έχουν παρουσία μεγαλύτερη του 5%, και άρα έχουν υποχρέωση ενημέρωσης.
Ενδεικτικά για την ισχυρή θέση των ξένων αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 64,1% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκε στο 58,6% έναντι 59,0% στο τέλος Μαρτίου.
Έτσι, η Capital Group of Companies ελέγχει, με βάση στοιχεία της ΕΧΑΕ, το 4,75% της Frigoglass (από 9,1% προηγουμένως) και το 5,019% της Jumbo. Επίσης τα Γαλλικά Αμοιβαία Κεφάλαια Financiere de l' Echiquier που διαθέτουν 14 funds (αμοιβαία) προχώρησαν στην απόκτηση του 5,43% της Frigoglass.
Το fund του John Paulson εξακολουθεί, επίσης σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, να κατέχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. H Fidelity διατηρεί ακόμα θέση της τάξεως του 5,93% στη Folli Follie, 5,09% στη Φουρλής, 5,84% στην Grivalia, 5% στον ΟΠΑΠ, 10,190% στη Σαράντης, 5,51% στη ΜΕΤΚΑ και 13,18% στην Jumbo.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, παραμένει η Fairfax Financial Holding Limited με 5,02%. Στη ΓΕΚ Τέρνα, το αμερικανικό private equity York Global Finance Offshore BDH ελέγχει το 14,853%, αλλά και στην Τέρνα Ενεργειακή, το ίδιο fund ελέγχει το 7,70%.
Στον ΟΠΑΠ εκτός από τη Fidelity, με μεγάλη θέση (5,19%) παραμένει και το The Baupost Group L.L., όπως και η Blackrock Inc. (5,17%).
Στην Grivalia συμμετέχουν επίσης οι Fairfax Financial σε στρατηγική συνεργασία με τη Eurobank (ελέγχουν από κοινού το 62%), η Fidelity όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η Wellington Management με 11,16%.
Στη Folli Follie εκτός από τη Fidelity βρίσκεται και η κινεζική Fosun International Holdings με 13,85%.
Στη Lamda Development παραμένουν τα αμερικανικά private equities Texas Pacific Group - Axon Management LP με 7,388% και The Blackstone Group L.P. με 10%. Στη MIG το 14,2% ανήκει παγίως στην Dubai Group Limited, ενώ στη MLS Πληροφορική έχει εισέλθει, ως γνωστόν, και παραμένει ο σεΐχης του Κατάρ, Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι, με 5,1%.
Ακόμα, συμμετοχές άνω του 5% διαθέτουν μεγάλοι ξένοι οίκοι σε εισηγμένες όπως η Τράπεζα Κύπρου και ο ΟΛΠ ή η ΕΧΑΕ, κ.ά. Από αυτές τις θέσεις ξεχωρίζει για την κεφαλαιοποίησή της το 13,8% της Silchester International Investors LLP στη ΔΕΗ.