Με 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του Σαββάτου στην Εθνική Αντιπροσωπεία. 142 βουλευτές αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης. Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που προηγήθηκε, πήραν μέρος όλοι οι υπουργοί και οι αναπληρωτές τους, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και περί τους 90 βουλευτές.
Κλείνοντας τον κύκλο των δευτερολογιών, πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα πέρασε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και θα τις υλοποιήσουμε». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η προηγούμενη τετραετία Μητσοτάκη ουδόλως νικηφόρα ήταν για την κοινωνική πλειοψηφία, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του covid, αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπέλυσε πυρά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε στις κοινωνικές ανισότητες τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ισχυρή αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης.
Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη διάρκεια της δευτερολογίας του παραλίγο να καταρρεύσει από έντονους πόνους στη μέση, επανήλθε στη συνέχεια -ευτυχώς χωρίς περαιτέρω προβλήματα γι’ αυτό και χειροκροτήθηκε από όλη τη Βουλή- για να την εκφράσει την αντίθεσή του της στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη είχαν πει εξ αρχής ότι καταψηφίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η μεν Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαρίθμησε 10 λόγους για τους οποίους δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση, ο δε πρόεδρος της Νίκης, Γιώργος Νατσιός, κατήγγειλε τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Βελόπουλο –και εκείνος ήταν αρνητικός απέναντι στην Κυβέρνηση, Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης είχε, εξ άλλου, ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε αρνητικά επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προγραμματικών δηλώσεών του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στον δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027»…«Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023». Στο σημείο αυτό απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».
«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ μιλώντας για το ΕΣΥ, πρόσθεσε πως θέλει να δώσει έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Ως προς την ψηφιοποίηση του Κράτους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα». Τοποθετήθηκε και για άλλους τομείς, διευκρινίζοντας ότι προέχουν «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης, την ερχόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. «Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα, σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου να εγκριθεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.