Υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες έπαιξαν και πάλι το ρόλο του παγκόσμιου referee, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε τις αντιρρήσεις του στήριξε τη σουηδική υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. ΄Ενα γεγονός με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, που σφίγγει τον κλοιό απέναντι στον πολεμοχαρή Πούτιν.
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για ιστορικό βήμα ενημερώνοντας εκτάκτως τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, δε ανάρτησή του στο twitter, ο Γενς Στολτενμπεργκ έγραψε:
«Με χαρά ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησα με τον @RTErdogan και τον @SwedishPM, ο Πρόεδρος Erdogan συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσει την επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του #NATO ισχυρότερους & ασφαλέστερους».
Να σημειωθεί πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαδρίτης, μεταξύ άλλων με ένα νέο διμερές σχήμα ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο. Η Στοκχόλμη, μάλιστα, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη περιγράφοντας το έργο της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά την πρώτη συνάντηση του συμβουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως είπε ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την άμυνα και ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της. Αλλά και η Σουηδία από την πλευρά της δεσμεύτηκε ακόμη να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου προέδρου, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες και η Γερμανία είχαν απορρίψει σε πρώτη φάση την ιδέα να συνδεθεί η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ με τη διεύρυνση της Ε.Ε, όπως πίεζε ο Ενρτογάν. Τότε, ήρθε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πάντα υποστήριζαν» τις βλέψεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. «και συνεχίζουν να το κάνουν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η «ένταξη και όλη η διαδικασία» είναι θέμα μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώνονται «στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ». Οπότε εστάλησαν προς όλους τα… αναγκαία μηνύματα.